Indul a kombájn, izgul a termelő

Péter-Pálkor idén is elkezdődik az aratás, s ha beválnak a jóslatok, rekordtermés várható. Vajon hogyan alakulnak az árak, lesz-e piaca a magyar gabonának?

Gazdálkodás2004. 06. 18. péntek2004. 06. 18.
Indul a kombájn, izgul a termelő

Különösen jó gabonatermést ígér Lajoskomáromban és környékén is az idei csapadékos tavasz.  Havasi Jenő, a Győzelem Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke elmondta, őszi búzából hat-hét tonna közötti, őszi árpából hat-, tavaszi árpából öttonnás termésátlag várható hektáronként. A mennyiséggel tehát várhatóan nem lesz baj. A jó terméseredmények mellett azonban alighanem az átlagosnál kisebb lesz a búza sikértartalma. Az óriási viharok és esők ellenére a búza egyelőre még ellenáll az időjárás viszontagságainak, az őszi árpa azonban már megfeküdt a táblákon. Tartanak attól is, hogy előbb-utóbb megjelenik a fuzáriumos gombafertőzés.

{p} Június utolsó hetében kezdik el az árpa aratását, július 10. körül pedig a búzát vágják: összesen 1610 hektárról takarítanak be gabonát, és ezer hektáron bérmunkával besegítenek a környékbeli gazdáknak. Megéri-e az első uniós évben gabonatermesztéssel foglalkozni? Az elnök véleménye szerint egyértelműen, mivel - a hektáronkénti 38 ezer forint földalapú támogatással együtt - 163 ezer forint árbevétel mellett 135 ezer forint költséggel számolnak hektáronként. Nem vártak ugyanis az intervencióra, és már jó időben, áprilisban szerződést kötöttek a termés nagyobb részére. Aratás után hatezer tonna gabonájuknak lesz helye, 109 eurót fizet érte a vevő tonnánként, ami  27 ezer forintot tesz ki.Az átlagosnál jobbak a kilátások az Enyingi Agrár Rt.-nél is, ahol kétezer hektárról őszi búzát, kettőszázötven hektárról őszi árpát, hétszáz hektárról sörárpát takarítanak be. Szávay Gábor vezérigazgatótól megtudtuk, hogy a termés nyolcvan százalékát fémzárolt vetőmagként értékesítik. Vevőik viszontforgalmazók, régi, megbízható partnerek. A velük kötött szerződések szerint mindenkor a Vetőmag Terméktanács által meghatározott árakon számolnak el egymással. A szerződésen kívüli mennyiséggel sem lesz gondjuk, feletetik a négyezer tejelő szarvasmarhával.A megmaradt búzájukkal viszont kivárnak, októberig raktározzák, és csak az utolsó negyedévben szeretnék értékesíteni malmi vagy takarmánybúzaként. A vezérigazgató észrevétele szerint kiegyensúlyozottnak látszik az első uniós év gabonapiaca, de igazából az jár majd jól anyagilag, akinek lesz ereje kivárni azt a pillanatot, amikor a legkifizetődőbben lehet túladni a feleslegen.

{p} Ha az időjárás engedi, a tavalyi 8,7 millióval szemben az idén várhatóan 14 millió tonna gabonát takarítanak be a gazdálkodók - mondta Németh Imre miniszter. A rekordtermés 45 százalékkal haladhatja meg az elmúlt öt év átlagát, és százmilliárd forintos többletbevételt hozhat a tavalyi aszályos évhez képest. A minisztérium előrejelzése szerint az 1,15 millió hektáron vetett búza hektáronkénti termésátlaga 4,6 tonna lehet, ami 5,3 millió tonna kenyérgabonával egyenlő. Az unió intervenciós felvásárlási rendszere nálunk is életbe lép, a gazdák harminc-negyven kilométeren belül raktározni tudják terményeiket. A gazdák a novemberben kezdődő intervenciós felvásárlásig e tárolókban helyezhetik el gabonájukat (bár az FVM idén nem nyújt támogatást a közraktározáshoz).Szépek a búzatáblák, de a miniszter termésbecslése csak arra való, hogy a tőzsdei árak lefelé menjenek - jegyezte meg Domján Gergely, a Magyarországi Gazdaszövetkezetek és Gazdakörök Országos Szövetségének elnökségi tagja, aki tagja a termékpálya-bizottságnak, és Kecskemét határában maga is gazdálkodik.

{p} A nagy rekordtermés előrejelzésével a felvásárlókat, a tőzsdei árakat manipulálják, a felvásárlók máris húszezer forint körüli árat ajánlanak. A gazda szerint, aki csak teheti, tárolja be a gabonát, és ne adja oda olcsón. Igaz, hogy a raktározás költsége miatt a novemberi 26 ezer forintos búza már csak körülbelül 24 ezer forint lesz. Nem is beszélve arról, hogy a kiváló minőségű malmi búzáért 28-29 ezer forintot kellene fizetni. Domján Gergely öt-hatszáz tonna gabonára számít, saját tárolójában fogja elhelyezni, és várja a pillanatot, amikor megfelelő áron el tudja adni. A termés egynegyedét azonban kénytelen aratás után értékesíteni, hogy legyen pénze a további szántóföldi munkákra. Körülbelül ötmillió tonna búzaterméssel számol Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára. Hogy aztán megter-mi-e majd a búza azt, amit most mutat? Attól függ, hogy van-e öt-öt és fél tonnához szükséges tápanyag a talajban. Mivel mostanában van a szemképződés ideje, és az aratásig még sokat alszik kint a gabona, az is kérdés, hogy mennyire szálszilárdak azok a fajták, amelyeket elvetettek a gazdák, a rengeteg csapadék miatt nem dől-e meg a gabona nagyobb része.- Vége a tonnánként húszezer forint alatti árú gabonának - hangsúlyozta a főtitkár.

{p} A gazdák tisztában vannak vele, hogy az intervencióba felvehető gabona minőségi követelményeinek megfelel a Magyarországon termelt búza, még a jó takarmánybúza is. Ez tehát bizonyos fokú biztonságot ad a termelőknek, hiszen a 101 euróban meghatározott intervenciós árat, a 25-26 ezer forintot a jó takarmánybúzáért is megkaphatják. A kereskedőknek érdemes elgondolkodniuk, hogy milyen árat kínálnak a jó minőségű gabonáért, mert bárhol van rá vevő Európában. A malmoknak is célszerű aratás után, de legkésőbb novemberig, az intervenció kezdetéig beszerezni a kenyérnekvalót, ha azt akarják, hogy folyamatosan legyen jó minőségű alapanyaguk. Az intervenciós raktárakba bekerülő gabonára nem számíthatnak, az nagy valószínűséggel elhagyja az országot.Az első uniós év a termelőknek is iskola, meg kell tanulniuk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Horváth Gábornak meggyőződése, hogy a jó minőségű terményre továbbra is lesz jó áron vevő az exportpiacon. A termelők többsége viszont már egy ideje lázasan oszt-szoroz: akinek van anyagi tartaléka és tárolókapacitása, az előreláthatóan nem adja el nyomott áron a teljes mennyiséget a betakarítás utáni túltermelési pszichózisban, hanem vár vele novemberig. Az intervencióba 25 vagy 26 ezer forintért betett terményért ugyanis garantáltan fizet az Európai Unió. Jelenleg a termelők több mint felének van tárolási lehetősége.

Ezek is érdekelhetnek