Szőlő- és pénztőke találkozója

Öt esztendővel ezelőtt szervezték meg az első országos takarékszövetkezeti borversenyt, s az idén már a hatodik ilyen borbírálat eredményét hirdették ki Budapesten, a Hotel Agróban.

GazdálkodásT. Dögei Imre2004. 06. 04. péntek2004. 06. 04.
Szőlő- és pénztőke találkozója

Mint azt Szőke András az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnök-ügyvezetője lapunk munkatársának elmondta: céljuk az volt, hogy szőlész-borász ügyfeleiknek olyan megmérettetést teremtsenek, amelynek eredményeit boraik értékesítésekor is hasznosíthatják. Nem véletlen a párhuzam: ha a szőlőtőke és a pénztőke egymásra talál, abból siker származhat. Az évek során egyre több vállalkozás mind több borát nevezi a versenyre. Az idei statisztika már 143 borászat összesen 293 boráról tudósít. A takarékszövekezeti borverseny szakmai lebonyolítását a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. szervezi. Zilai Zoltán ügyvezető igazgató szerint a szokványos százpontos nemzetközi bírálati rendszert alkalmazzák ezen a megmérettetésen is, ám ebben az évben az értékelést nem papíron, hanem - most először az országban - számítógépen folytatták le.

{p} Magyarország mind a 22 borvidékéről érkeztek versenyző borászok, akik - mint a versenyen kiderült - kitűnő nedűkkel képviseltették magukat, borvidéküket.Aranyéremre 36 bort tartott érdemesnek a zsűri, s két igen szép bort nagy aranyéremre érdemesítettek. Az egyik az Öregbaglas Rt. Kéthelyi Merlot vörösbora volt, a másik pedig  a Monyók Pincészet Tokaji Nektárja. E két bor  kapta tehát a champion-díjat. Utóbbi családi pincészet, a Hegyalján jelentősnek számító héthektáros szőlőbirtokkal. Monyók József kérdésünkre elmondta: a nektár vagy eszencia voltaképpen az aszúszemekből természetes módon kicsöpögő, nagy cukortartalmú must. Nem véletlen tehát, hogy Kölcsey annak idején Himnuszunkban is megénekelte a nektárcsepegtetést. A vidéki viszonyokat és a helyi embereket kitűnően ismerő takarékszövetkezetek egyébként az uniós tagságból fakadó regionális programok finanszírozása révén mind nagyobb szerepet vállalnak a kistérségekben. Az Európa Terv agrárhitelprogramjának százhatvanmilliárd forintos keretéből az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség 159 tagja csaknem 4400, zömében őstermelő és egyéni vállalkozó ügyfelének mintegy 54 milliárd forintot folyósít. Az arány meghaladja a takarékszövetkezetek agrárhitelezésben játszott szerepét - tájékoztatott Szőke András. A takarékok terveiben szerepel, hogy Szlovákiában a határ menti részeken még az idén fiókokat nyitnak, hagyományos lakossági szolgáltatási feladatokkal.

Ezek is érdekelhetnek