Dobozos merénylet a sörpiacon

Veszélybe kerültek a hazai sörgyártó cégek a jelentősen megugró import és egy számukra kedvezőtlen kormányintézkedés miatt. Korábban a külföldről behozott sörökkel csak a választékbővítés volt a cél, arányuk körülbelül kétszázalékos volt - mondta László Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének leköszönő elnöke. Tavaly azonban megnégyszereződött a behozatal, aminek oka, hogy Németországban a dobozos sörökre is bevezették a betétdíjas rendszert.

GazdálkodásPethes József2004. 07. 09. péntek2004. 07. 09.
Dobozos merénylet a sörpiacon

Ez az intézkedés már az amúgy precíz németeket is kikészítette, nem vásárolták az így csomagolt árut, a portéka a gyártók nyakán maradt. Nem tehettek mást, mint piacot kerestek neki, például Magyarországon, ahol eddig viszonylag drága volt a sör. A nagy áruházláncokban sokszor a beszerzési árnál is olcsóbban, 80-90 forintért is lehet félliteres dobozos sört kapni, a vásárló pedig hasra esik a német címke láttán. Pedig László Attila szerint sokszor nem tudni, mi van a dobozban, akad köztük 2,6 százalékos alkoholtartalmú lötty is.Az uniós csatlakozás után a hazai sörök még nagyobb hátrányba kerültek, hiszen eltörölték a 12,3 százalékos importvámot, aminek hatására áramlanak az országba az olcsó lengyel, cseh, szlovák és horvát italok is. Ugyanakkor a kormány idén január 1-jétől 15 százalékkal emelte a sör jövedéki adóját.

{p} Az már eddig is nagy volt: a sörgyártók tavaly 57,7 milliárd forint adót fizettek be, aminek a fele a jövedéki adó. És talán a vásárlóknak sem árt tudni, hogy a sör fogyasztói árának negyven százaléka adó. Mindezen intézkedések hatására könnyen elképzelhető, hogy a tavalyi 420 ezer hektoliteres sörimport az idén megduplázódik, és a hazai gyártók egyre nehezebb helyzetbe jutnak. Körülbelül nyolc-tízezer ember munkája kerülhet veszélybe, ennyien kapcsolódnak a söriparhoz mint alkalmazottak, alapanyag-termelők és beszállítók.A Magyar Sörgyártók Szövetsége évek óta próbálja érvényesíteni a szakma érdekeit a döntéshozókkal szemben, ám egyre sikertelenebbül. A legnagyobb hazai sörgyártók még reménykednek. A szövetség elnökévé megválasztották Kiss Elemér hajdani államtitkárt, akinek nagyon jó kapcsolatai vannak a kormánynál.

Ezek is érdekelhetnek