Gázszámla a fóliasátorban

A Békés megyei Elek fóliásai tiltakoznak az ellen, hogy a semmiért fizessenek, azaz a gázszolgáltató a fűtési szezonon kívül is követelhesse tőlük az alapdíjat, ráadásul miután a duplájára növelte.

Gazdálkodás2004. 07. 02. péntek2004. 07. 02.
Gázszámla a fóliasátorban


Burian Mihály őstermelő kétezer-négyszáz négyzetméteren termeszt fólia alatt paprikát. Decemberben és januárban, vagyis a leghidegebb hónapokban kezdődik a palántázás, ekkor alaposan fűtenie kell a növényekre.
- Először olajjal, majd szénnel fűtöttem a fóliát - kezdi történetét a gazda. - A gázt 1995-96-ban vezették be Eleken, nem sokat gondolkodtam, áttértem rá, hiszen a gáz akkoriban jóval olcsóbb volt, ráadásul gázfűtéssel jobban szabályozható a fóliasátor hőmérséklete. Fóliánk felfűtéséhez hatvanöt köbméteres gázóra szükséges. A gondok 2000 körül kezdődtek, amikor bevezették az alapdíjat. Akkor havi tizenkilencezer forintot fizettem. Az alapdíj összege évről évre az infláció mértékével növekedett, tavaly már havi huszonötezer forintot állapítottak meg. Tavaly októberben ért a meglepetés, ekkor körlevélben arról értesítettek, hogy a havi alapdíj 58 555 forintra emelkedik.
Kustyán László szintén Eleken fóliázik, három 65 köbméteres óra után fizet alapdíjat, egész évben ez több mint kétmillió forintjába kerül.
- Óriási teher ennyi pénzt kiadni a semmiért. Segítségért felhívtam a gazdasági minisztériumot, a Miniszterelnöki Hivatalt, de hiába. A Dégáztól azt a javaslatot is kaptam, hogy térjek át a szalmabálás fűtésre - mosolyodik el kesernyésen az ötleten Kustyán László.
{p}A két eleki fóliás legfőbb gondja: az idén a nyári hónapokban már nem lehet kiköttetni a gázórákat, hogy legalább a fűtésen kívüli időszakra ne kelljen fizetni a tetemes alapdíjat. Pekár Csabától, a Dégáz Rt. ügyfélszolgálati osztályvezetőjétől megtudtuk, a gazdasági minisztérium 1999-ben alakította át a régi fizetési módot. Korábban a készenléti díj a gázdíj része volt, ez az 1999-es rendelet a gázdíjból kivette a készenléti díjat. Az új rendelet a mérőórákat névleges teljesítmény alapján kategóriába sorolta, és ennek megfelelően állapította meg a gázdíjat és az alapdíjat. Korábban valaki minél több gázt használt el, annál több készenléti díjat fizetett. Az alapdíj pedig a mérőóra teljesítményétől függ.
- A rendelet nem havi, hanem éves alapdíjat állapít meg. Van olyan időszak, amikor nem használnak gázt, és mi mégis számlázunk, mert a havi fizetést kérik a fogyasztók. Az éves díjat elvileg egy összegben is kifizethetnék - jegyzi meg Pekár Csaba.
A rendeletet az elmúlt években többször is módosította a szaktárca. Tavaly októberben bekerült a jogszabályba, hogy a szolgáltatás szüneteltetésére az alapdíjat nem kell fizetni. Ez legálissá tette a korábbi gyakorlatukat, hogy a nyári hónapokra a fóliások kérésére kikötötték a gázórát, így erre az időszakra a fogyasztók mentesültek az alapdíj fizetése alól. Alig két hónappal később újra módosították a rendeletet, eszerint a nyári hónapokra a mentesség csak a lakossági fogyasztókat illeti meg, a fóliásokra nem vonatkozik.
Az eleki fóliások az éves alapdíj számítását igazságtalannak tartják. Burian Mihály szerint az elfogadható megoldás az lenne, ha tavasszal előre bejelenthetnék, mikortól nem kérik a fűtést. A szolgáltató abban az időpontban lezárná az órát, és az alapdíj is szünetelne egészen télig.  - Miféle mezőgazdasági támogatásról beszélnek? Harminckét éve fóliázom, de erre eddig egy fillér támogatást sem kaptam, és most fűtési alapdíj címén évente hétszázezernél is többet vesznek ki a zsebemből.