Lenyomták a dinnyeárakat

Az idei dinnyeszezon a termelők számára a tavalyinál eredményesebbnek mondható. Bár - a különböző betegségek miatt - az idén jóval kevesebb a termés, de azt jobb áron tudták értékesíteni. Ugyanakkor a hipermarketek a beszerzési átlagárnál olcsóbban árulták a dinnyét.

Gazdálkodás2004. 08. 27. péntek2004. 08. 27.
Lenyomták a dinnyeárakat


Tavaly hektáronként ezer mázsát is leszedtek, az idén viszont általában három-ötszáz mázsa termett. Az elmúlt esztendőben a felvásárlási ár nyolc forintra is lezuhant, de átlagosan tizenkét-tizenöt forintot adtak érte a felvásárlók. Az idén augusztus elején az előzetesen elismert TÉSZ-ként működő medgyesegyházi Dinnyetermelő Kertészek Értékesítő Szövetkezete több héten keresztül huszonöt-huszonnyolc forintot fizetett a dinnyéért a termelőknek. Az idén eddig száz kamionnal értékesítettek, ami kétezer-kétszáz tonnát jelent. A legtöbbet Lengyelországba szállítanak, emellett visznek medgyesi dinnyét Csehországba, Szlovákiába és Litvániába is.
Gyivicsán András, a szövetkezet elnöke szerint a helyzet mégsem ilyen rózsás:
- Augusztus elején, amikor nálunk harminc forint körül alakult a felvásárlási ár, a nagy áruházláncok huszonnégy-huszonöt forintért árusították a dinnyét. Tudomásom szerint a kereskedők akció keretében sem adhatják áruikat a beszerzési ár alatt.
Az elnök szerint a bevásárlóközpontok magatartása a termelőket is érinti, mert a hipermarketek környékén a többi kereskedőnek jelentősen lecsökken a forgalma, és kevesebb dinnyét vesznek át a termelőtől. Ennek hatására csökken a hazai felvásárlási ár, ez pedig kihat az exportárra is.
- Ezt a problémát jeleztük Mártonffy Bélának, a Zöldség-gyümölcs Termék Tanács ügyvezető igazgatójának, és kértük tőle, tegyenek ellen valamit - mondta Gyivicsán András.
Mártonffy Béla azt válaszolta, hogy több termelő is kifogásolta az áruházláncok magatartását, mivel az agrárrendtartási törvény tiltja a beszerezési ár alatti értékesítést. A terméktanács számára érthetetlen: amikor az egész országban negyven-negyvenöt forint körüli a felvásárlási ár, akkor ezek a nagy áruházak hogyan tudják olyan áron beszerezni a dinnyét, hogy azt huszonnégy forintért adják a fogyasztóknak?
- Ennek megállapítása nem a mi jogosultságunk - véli Mártonffy Béla -, a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulunk. Az erről szóló anyagunkat az elnökség jóváhagyása után küldjük el. Mivel hasonló panaszt eddig nem terjesztettünk be, nem tudhatjuk, milyen intézkedés várható.

Ezek is érdekelhetnek