Mintha rendelték volna az esőt

Az idén úgy jött a csapadék, mintha rendeltük volna, ennek köszönhetően jóval több gabonát takaríthatunk be, mint tavaly - hangsúlyozza Bartha Sándor mezőgazdasági vállalkozó a Dévaványa és Gyomaendrőd közötti kőszigeti telepén.

GazdálkodásMolnár Lajos2004. 08. 06. péntek2004. 08. 06.
Mintha rendelték volna az esőt

- Az őszi árpa átlagban a tavalyi három tonnával szemben az idén hektáronként hét tonnát adott. A repcéből is közel két és fél tonnát takaríthattunk be, ez tízszer annyi, mint a tavalyi termés. Egyébként ugyanazokat a fajtákat vetettük, ugyanúgy végeztük el a gyomirtást, a tápanyag-utánpótlást, csak tavaly csapadék nem jött rá.  Bartha Sándor növénytermesztő mérnöki, illetve vetőmag-termesztési és növényvédelmi szakmérnöki végzettséggel 1999-ig mezőgazdasági szövetkezetben dolgozott, azóta pedig főállású mezőgazdasági vállalkozó. Négy kollégájával hatszázötven hektáron gazdálkodik, ebből négyszázötven hektár - háromszáz hektár saját tulajdon és százötven hektár bérlemény - az övé. Négy kollégája pedig főállású őstermelőként kétszáz hektárt bérel. Öten közösen végzik a beszerzést és az értékesítést.  - A zab és a tavaszi árpa három-három és fél mázsát adott, ami jó eredménynek számít - álapítja meg Bartha Sándor. - A tritikáléból hektáronként hat tonnát takarítottunk be, de hozzá kell tennem: azt hat aranykoronás földbe vetettük.

{p} Területünk átlagban tizenhat aranykorona értékű. Az őszi árpával és a tritikáléval az a céljuk, hogy korai árbevételhez jussanak. A búza gazdálkodásukban stratégiai fontosságú gabona, ezért azt intenzíven termesztik. A gyomirtáson kívül kapott lombvédelmet, illetve folyamatosan pótolták a tápanyagot. Mivel látszott, hogy búzából jó termés lesz, fuzárium ellen külön is védekeztek. Ugyanakkor hektáronként kiszórtak még huszonhárom kiló nitrogént is, ami elősegítette a sikér képződését.  - Mivel sokáig kapott csapadékot és tápanyagot, ezért csak július közepén kezdtük el az aratását, és tizenkét nap alatt vágtuk le a kétszázhúsz hektárt. A tavalyi hektáronkénti huszonnyolc mázsa helyett az idén hatvanegy mázsát adott, bízom benne, a minőségével sem lesz gond - reménykedik a gazdálkodó. Az már bizonyos, hogy őszi búzából országosan ötmillió tonna körüli termés várható, ez duplája az előző évinek. A tavalyi aszály után mára kiürült a termelők kasszája, így rákényszerülnek, hogy hamar túladjanak a termésen. Tavaly aratáskor harmincezer forint körül fizettek a búza tonnájáért, idén jóval kevesebbet.  - Szeretnénk megvárni, míg huszonhatezer forintot kapunk érte - szól elképzelésükről a gazda. - Akinek a búza aratása előtt másból nincs bevétele, az most bajban van. 

{p} Őszi árpából a nyolcvan hektáron ötszázhatvan tonna termett, ebből ötszáz tonnát el is adtak. Ezért Békéscsabára beszállítva húszezer-ötszáz forintot kaptak, ami jó árnak mondható. A fönnmaradó részt vetőmagként értékesítik majd. Az őszi káposztarepce egy részét az IKR Rt-nek termelik, ennek az árát forgóeszközként előre elköltötték, illetve alkatrészeket vásároltak rajta. A búzát ezertonnás, támfalas színben tudják tárolni. Arra készülnek, hogy novemberig, az intervenciós felvásárlásig ott is tartják. Ez tonnánként - az árfolyamtól függően - 25 600-25 800 forintot jelent majd.  Bartha Tibor mérleget készít a búzatermesztésről. Ha valaki bérelt földön, bérmunkával termeszt őszi búzát, a hektáronkénti költsége száztízezer forint körül alakul, így jó termés esetén is alig marad az árbevételből. Igazi eredmény csak úgy érhető el, ha saját földön, saját géppel végzik el a munkát. Ez esetben az üzemanyagadó visszatérítése, a földalapú támogatás is az eredményességet szolgálja.  - Ha valakinek megmarad az állami támogatás, az már összeteheti a kezét - von végső mérleget Bartha Sándor. 

Ezek is érdekelhetnek