Cicomás tehenek a kifutón

Tehenek a főszereplői, a versenyzői annak a látványos, show-műsornak is beillő állatseregszemlének, amelyet évente rendeznek meg Hódmezővásárhelyen. A tenyésztők legszebb, legértékesebb állataikat mutatják be.

GazdálkodásJurányi Anna2004. 09. 03. péntek2004. 09. 03.
Cicomás tehenek a kifutón


De mi kell ahhoz, hogy a napi tejtermelésbe befogott, istállótrágyához szokott jószágok egyik napról a másikra átváltozzanak, és megszépülve, kicsinosítva lépjenek fel a szépségversenyen?
- Persze ez nem megy varázsütésre  - fogalmaz Pető Zoltán, a jánoshalmi Agrobusiness Kereskedelmi Szolgáltató és Értékesítő Kft. szarvasmarhatelepének vezetője. - Három hónapos intenzív kurzuson vesznek részt a kiválasztott állatok. A laktációs stádiumban lévő szép egyedeket válogatjuk ki a holstein-fríz-tenyésztők egyesületének bírálóival közösen. Több kategóriában lehet benevezni a versenyzőket, például szűz üsző, vemhes üsző, szenior, azaz öreg tehén kategóriában, valamint a termelési versenyre, ahol  a 11 ezer liter fölötti laktációs tejtermelés a küszöb. Szerintem mindenképpen kuriózum, ha az ember szép küllemű, idős tehénnel tud versenyezni, mert az állat egészségi állapota utal az igényes tartási körülményekre. Ebben a kategóriában már több díjat hoztunk el Vásárhelyről.
Az idén ötszáz tehénből ötöt választottak ki Jánoshalmán. Elkülönítették őket, és a telep két munkatársa megkezdte a napi mozgás- és viselkedéstani, valamint szépítészeti órákat. Akárcsak a szépségkirálynő-jelöltek edzőtáborában. Először is be kell törni, kötélhez kell szoktatni a szabadon élő állatokat, azután rendszeres vezetgetéssel megtanítják őket szépen járni és viselkedni. Hogy mennyire alkalmas erre a tehén?
- Valamiképpen ők is egyéniségek, és egyáltalán nem buta állat a tehén - magyarázza az állattenyésztési szakember. - Van, amelyik egy-két vezetés után már úgy megy a kötélen, mintha kifutóra termett volna, sőt még pózol is. És akad, amelyiket akárhány hónapig próbálnánk betörni, nem lehet megtanítani viselkedni. Még a ringben is előfordul, hogy megmakacsolja magát egy-egy állat, ilyenkor határozottan meg kell győzni, hogy az ember akarata érvényesüljön.
Az előkészítés során naponta fürdetik, samponnal sikálják, fényesítik az állatokat. Természetesen a manikűr, pedikűr sem maradhat el; a szarvasmarha patáinak rendszeres körmölése egyébként is fontos állat-egészségügyi feladat. A legnehezebb munka azonban a "fodrász-kozmetikusra" vár: ez pedig a nyírás, amit a fellépés előtt két-három héttel kell elvégezni. A Holstein-Fríz Egyesület speciálisan kiképzett személyeket küld a versenyre készülő tehenészetekbe. Ők olasz mesterektől tanulták meg a tehénszépítészetet évekkel ezelőtt, a Hódmezőgazda Rt. vajháti tehenészeti telepén, s ma már a fiatalabb kollégáknak adják tovább tapasztalataikat.
A jánoshalmai Simon Viktornak komoly gyakorlata van e ritka szakmában:
- Nagyon nagy türelemmel kell bánni az állattal, és tudni kell, hogy mit érdemes kiemelni a fajta funkcionális tulajdonságai közül - avat be a tehénnyírás rejtelmeibe a fiatalember. - A holstein-fríznél a szép lábakat és a korrekt tőgyeket hagyjuk érvényesülni. Ki kell rajzolódnia a feszes, erős hátvonalnak, a bordaíveknek, és a különféle csontok, ízületek erősségét, finomságát is kiemeljük. Általában jól tűrik a tehenek a nyírást, bár van, amelyiket zavarja a gép zúgása.
A fellépés helyszínén, a fárasztó utazás után már csak az utolsó simítások vannak hátra. Egy frissítő fürdő, majd lakkok, púderek és sminkelő kezek adják meg a manökenek végső szépségét, és irány a kifutó.
- Bár két különdíjat is nyertünk az idei vásárhelyi állatseregszemlén, mégsem lehetünk elégedettek - állapítja meg Pető Zoltán. - Elsősorban tenyésztési eredményeinket ismerték el, a kivitelezésben, az állatfelvezetésben még van tanulnivalónk. Mivel olyan kanadai bíró állt a zsűri élén, aki a tehenek megjelenésének, szépségének különös jelentőséget tulajdonított, komoly tanulsággal szolgált számunkra a találkozó. Úgy tűnik, a szépségipar az állattenyésztésbe is betört, és egyre inkább hódítanak a show-elemek. Ezért a tejtermelésben kiváló, strapabíró, jó tűrőképességű egyedek mellett érdemes lesz kiemelnünk és kinevelnünk az állományból egy-két mutatós "dísztehenet" is. Merthogy a külcsín és a belbecs a teheneknél sincs mindig összhangban.

Ezek is érdekelhetnek