Kenyér zöldségből, gyümölcsből

A csengeri székhelyű Zöld Kert-Tész Szövetkezet 2003-ban uborkatermesztésre alakult 75 taggal. Ma már 4300-an vannak, és az uborka mellett a meggy, az alma, a körte, a szilva adja a tagok bevételét. A tész ügyvezető elnöke, Sütő Mária elmondta, több olyan család él a környéken, amelynek három tagja tészes.

Gazdálkodás2004. 09. 10. péntek2004. 09. 10.
Kenyér zöldségből, gyümölcsből


A gazdálkodók zömére jellemző a több lábon állás, mert igyekeznek bebiztosítani magukat, mondván, valamelyik fajtából csak lesz tisztességes jövedelme a családnak. Tavaly szépen hozott az uborka: 16 ezer tonna konzervuborkát értékesítettek. Idén viszont jócskán visszaesett a termelés, negyven százalékkal kisebb területen, összesen 1,2 millió folyóméteren (250 hektáron) uborkáztak a tész tagjai. A termelőterület csökkenése mellett az időjárás is visszafogta a termés mennyiségét.
Kordonos (támrendszeres) uborkát Európában ma már csak Magyarország szatmári részén termesztenek nagyobb területen. A kordonos mellett szól, hogy magasabb hozamra lehet számítani, mint a síkföldi termelésnél, ráadásul csak támrendszeres körülmények között lehet Cornichon jellegű, apró uborkát termeszteni. Az sem elhanyagolható, hogy keresett a piacon a 2-5 és a 3-6 centiméteres uborka.Idén 160 forintot fizet a tész a 3-6 centiméter közötti, kilencvenet az 5-8-as, nyolcvanat a 6-9-es, negyvenet a 9-12-es méretű, tíz forintot a salátauborka kilójáért. Minősítés után a máriapócsi, a fehérgyarmati, valamint a Dunakilitiben működő konzervgyárnak szállítanak. Mivel csökkent a termőterület, a tervezettnél kevesebb az uborkából származó bevétel is.
Idén inkább a gyümölcstermesztésből számítanak jelentősebb összegre a gazdák. Mivel piaci zavarok nehezítették a meggyszezont, a családoknak a szilva, a körte és az alma adhat reményt. Bár ez utóbbi esetében sem rózsásak az országos kilátások, az előrejelzések szerint gondok lesznek az értékesítéssel, hiszen az unióban óriási az almatúltermelés. A kiváló minőségű étkezési alma kilójáért (fajtától függően) várhatóan 25-40, az ipari almáért 8-11 forintot kapnak a termelők - miközben egy kiló alma előállítási költsége meghaladja a húsz forintot.
A Zöld Kert-Tész szövetkezeti tagok harminc százalékának van hagyományos vagy intenzív almaültetvénye, és többségében kedvelt, piacképes fajtákat termesztenek. Jelenleg három helyen bérelnek hűtőházat, és ha szükséges, ki tudnak várni az értékesítéssel. A kétszer száz vagon áru befogadására alkalmas saját hűtőház ugyanis jövőre készül el Csengeren és Gacsályon.

Ezek is érdekelhetnek