Ki korán kelt, SAPARD-pénzt lelt

- Sokan későn kapcsoltak, és emiatt lemaradtak az első olyan programról, amely nagyobbrészt már az európai uniós kasszából finanszírozta a mezőgazdaság és a vidék fejlesztését - jelentette be Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

GazdálkodásPintér Csilla2004. 10. 08. péntek2004. 10. 08.
Ki korán kelt, SAPARD-pénzt lelt


A tárca vezetője hangsúlyozta, hogy rendkívül tanulságos volt a SAPARD-program, hiszen először készítettünk uniós normák és szabványok szerinti terveket. Elhangzott az is, hogy intézményfejlesztési hiányosságok miatt csaknem három évig nem indulhatott el, ezért szűk két év alatt kellett végrehajtani a négyéves programot.
A mezőgazdasági vállalkozások beruházásainak támogatására több mint ezerötszázan kaptak támogatást. A 25 milliárd forintnyi keretből 1164 pályázó tudta bővíteni a gépparkját, mintegy kétszáz állattartó telepet újítottak fel, százhúsz gazdálkodó pedig terménytárolót, terményszárítót és takarmánykeverőt épített.
Mezőgazdasági és halászati termékek feldolgozásának, illetve marketingjének fejlesztésére 365 pályázó kapott összesen húszmilliárd forint támogatást. Ebből 103 sertés- és marhafeldolgozót, valamint 35 tejüzemet korszerűsítettek, 22 baromfi-feldolgozót újítottak fel, 97 borászat tárolókapacitását fejlesztették vagy palackozóját építették ki, 85 zöldség-gyümölcs feldolgozással foglalkozó vállalkozás, közösségi szervezet tudta piacképessé tenni áruját.
Óriási érdeklődés nyilvánult meg a falufejlesztés iránt: 232 pályázó kapott összesen 5,7 milliárd forintot. A támogatásból hetven településen renoválták a templomot, 67 faluban és városban utcát, teret és parkot újítottak fel, 29 helyen közösségi épület korszerűsítettek.
Az alternatív jövedelemszerzési lehetőségek támogatása jogcímén 51 pályázat nyert el összesen ötszázmillió forintot. Ebből 28 pályázó falusi turizmus, hat pedig a kézműipar fejlesztéséhez kapott segítséget. A vidéki infrastruktúra javítására 610 pályázó jutott öszszesen 15 milliárd forintnyi forráshoz: 132 településen informatikai fejlesztésre, 31 helyen piac kialakítására, 44 faluban a szennyvízkezelés megoldására, nyolcvan vállalkozásnak energetikai beruházásra, valamint összesen hatszáz kilométer mezőgazdasági út építésére futotta a támogatásból.
{p}
Németh Imre elmondta, hogy a pénzügyi megállapodás szerint - az éves kamatok figyelembevételével - összesen 54,5 milliárd forint állt rendelkezésre, amelynek egynegyedét a magyar kormánynak kellett fedeznie. Bizonyos források átcsoportosításával a keretet 65 milliárd forintra növelhették. A döntések - a fellebbezésektől eltekintve - augusztus 31-áig megszülettek, a szerződéseket szeptember 30-áig kötötték meg.
Elhangzott, hogy 2002. szeptember 26. és 2004. április 30. között 8834 pályázatot nyújtottak be, az összesített támogatási igény 217 milliárd forint volt, a megítélhető támogatás négyszerese. A beadások megoszlása hihetetlen gondokat okozott a feldolgozásban, mivel 2004. január 1-je és április 30. között érkezett be a pályázatoknak több mint kétharmada, csaknem fele pedig az utolsó másfél hónapban. A lehetetlen helyzet miatt az utolsó pillanatban beadott pályázatok közül sokra már nem maradt forrás: 4400 pályázatot tételesen nem is vizsgált a hivatal; 1700-at kellett elutasítania azért, mert nem feleltek meg a kiírásnak. Nehezítette a munkát, hogy a pályázatok többségéhez hiánypótlásra volt szükség. Ebből okulva, a hibák kiküszöbölése céljával a pályázatokhoz iránymutatásokat ad ki az MVH.
Érdekes, hogy az ország keleti és nyugati régiójából érkezett a legtöbb pályázat, míg Somogy és Veszprém megyében közepes, az ország közepén alacsony volt az érdeklődés a támogatások iránt. Jó tudni, hogy a pénzösszegeket utólag fizetik ki. Miután a gazdálkodók bejelentik, hogy megvalósult a beruházás, az MVH sokrétűen megvizsgálja, a tervnek megfelelően készült-e el. Az ellenőrzéseket követően nyolc és fél milliárd forintot fizettek ki szeptember 29-éig. Minden projekt esetében 2006 végéig meg kell valósítani a beruházást, mivel addig lehet kifizetni a támogatásokat.
- Nem szükségszerű, hogy elvesszenek azok a pályázatok, amelyeket elsősorban forráshiány miatt utasítottak el, hiszen április elején meghirdettük az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Programot (AVOP), amelyre már 1425 pályázat érkezett 25 milliárd forintot meghaladó támogatási igénnyel - ismertette a miniszter, és emlékeztetett rá, hogy a hároméves programban összesen 105 milliárd forint áll rendelkezésünkre. Felhívta a figyelmet, hogy időközben felfüggesztenek majd jogcímeket. Példaként említette a falufejlesztést és -felújítást, amelynek támogatására már csaknem másfélszer akkora igényt jeleztek a pályázók, mint amekkora támogatásra mód lenne.

Ezek is érdekelhetnek