Sokkolja az uniót a gabonaáradat

A piaci szereplőknek azt ajánlják, keressenek maguknak raktárt, különben nem lesz hová beszállítaniuk az intervenciós felvásárlásra felajánlott gabonát. Az állam kevés raktárkapacitással rendelkezik, ezért a jellemző a felajánlói raktározás lesz.

GazdálkodásMolnár Lajos2004. 10. 15. péntek2004. 10. 15.
Sokkolja az uniót a gabonaáradat


Mindezt Makay György, a Gabonaszövetség főtitkára Békéscsabán, a megyei önkormányzat mezőgazdasági bizottságának ülésén hangsúlyozta. Az érdekképviselet szeptember közepén 16,4 millió tonna gabonát vett számba, ebből 5 millió 292 ezer tonna a búza és 2 millió 448 ezer tonna az egyéb kalászos, s a becslések szerint 8 millió 580 ezer tonna kukoricára számítanak. Szomorú tény, hogy miközben gabonából rekordtermés várható, az állatállomány történelmi mélypontra jutott, ezért a takarmányozási célú gabona nem fogja elérni az ötmillió tonnát. Így a teljes belső felhasználás a malmival és az iparival együtt 7,7-7,8 millió tonna körül várható. Korábban a legkisebb felhasználás 8,3 millió tonnát tett ki.
Tehát a teljes mennyiségnek több mint a fele, mintegy nyolcmillió tonna exportra és intervenciós felvásárlásra kerül, hasonló arány a világban csak Kanadában, Argentínában és Ausztráliában tapasztalható. Az unión belüli kereskedelemben gabonából összesen 1,9 millió tonna helyezhető el, búzából hatszázezer tonnát, százezer tonna egyéb kalászos gabonát és 1,2 millió tonna kukoricát tudunk elhelyezni. Mivel a közösségben búzából húszmillió tonnával több termett a szükségletnél, úgy tűnik, hogy abból csak az intervenciós áron alul értékesíthetünk. Harmadik országba való exportra nincs reményünk, mert ott olyan nyomott áron lehetne eladni, amit a termelők nem fogadnak el, ők a tonnánkénti 24-26 ezer forintot kitevő 101 eurós intervenciós árban reménykednek.
- Az unió hivatalnokainak az idén szembesülniük kell a politikai ár következményével - jegyezte meg a főtitkár. - Hogy a búzának, a kukoricának és az árpának azonos az intervenciós ára, ez politikai döntés, hiszen ezeket a terményeket a piac sohasem értékelte azonosan. A politikai árból adódik, hogy a Mexikói-öbölben egy tonna kukorica nyolcvan-kilencven dollár, ezzel szemben Európában száz eurót adnak érte. Hogy reménnyel léphessünk fel harmadik ország piacán, ahhoz jelentős támogatás szükséges.
{p}
A piacon elhelyezhetetlen és intervencióba kényszerül 1,7 millió tonna búza, 400 ezer tonna árpa és 2,6 millió tonna kukorica, tehát összesen 4,7 millió tonna gabona. Ha nem egy, hanem huszonöt országból gyűlne össze ekkora készlet, már az is sokkoló lenne az unió hivatalnokai számára.
A szövetség már tavaly ősszel azt ajánlotta a minisztériumnak, hogy az intervenciós felvásárláshoz béreljen raktárakat, de ebből semmi sem valósult meg. Ma üres raktárt alig találni.
- A jelenlegi piaci körülmények között és az uniós hivatalnokok kivárása miatt komoly a veszélye annak, hogy a készletek jó ideig, akár évekig ott maradnak a raktárban. Nem tudunk mást tanácsolni a tagjainknak: a szerződésben kössék ki, hogy a jövő évi aratásra ürüljön ki a raktár - javasolta Makay György.
Hajdú Zoltán, a Nemzeti Vidékfejlesztési Hivatal (NVH) Piaci Intézkedések Igazgatóságának vezetője elmondta, az intervenciós felvásárlás november elsején indul, ekkortól lehet benyújtani a felajánlásokat az NVH megyei kirendeltségeihez, és a felajánlás május 31-éig tart. Gabonaintervenció keretében búza, durumbúza, árpa, kukorica és cirok ajánlható fel. A minimális mennyiség nyolcvan tonna, durumbúzából tíz tonna. Felajánlásra nemcsak a tulajdonos jogosult, hanem az áru birtokosa, akár a kereskedő is, így a kisebb termelőknek lehetőségük nyílik rá, hogy a nagyobb tétel eléréséért összefogjanak.
Szeptember végéig az ötmilliósra becsült intervenciós felajánlással szemben csak két és fél millió tonna raktárteret ajánlottak fel a hivatalnak, ezeket október végégig átvizsgálják, hogy tényleg megfelelőek-e, és csak ezek után kötik meg a bérleti szerződéseket.
- Nyilván a raktár felajánlója azt szeretné, ha a tárolás csak jövő év májusáig tartana - jegyezte meg Hajdú Zoltán. - Mivel az értékesítés időpontját nem a szaktárca és nem az NVH dönti el, hanem Brüsszel, kompromisszumos megoldásként alakítottuk ki a tizenkét plusz tizenkét hónapos tárolási időt. Ez azt jelenti, hogy egy év elteltével a raktározó jelezheti, ha a huszonnegyedik hónap elteltével nem kívánja meghosszabbítani a szerződést, és akkor abban bízhatunk, hogy az elkövetkező egy évben vagy értékesítik az ott tárolt gabonát, vagy máshol ürül ki raktár.
Szemenyei Sándor, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökségi tagja vitába szállt Makay Györggyel, szerinte az unióban ma száz euró, azaz intervenciós ár alatt nem értékesítenek gabonát. Szemenyei az MVH kétéves tárolási szerződését képtelenségnek nevezte, hiszen az idei búzát legkésőbb jövő június 15-éig, a kukoricát pedig szeptember 15-éig ki kell üríteni a raktárakból, hogy az új termésnek legyen helye.

Ezek is érdekelhetnek