Tanulmányok tárolókra

A családi gazdaságok, farmok és középüzemek gabonaféléinek tárolására is alkalmas tároló telepek műszaki változatait és üzemeltetési technológiáját dolgozta ki a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet.

GazdálkodásFehér István2004. 10. 15. péntek2004. 10. 15.
Tanulmányok tárolókra


A gyakorlati megvalósításra "érett" kutatási eredményt az FVM ajánlásával tanulmány formájában is közreadják. A 350-400 hektáros családi gazdaságok és a 900-1000 hektáros üzemek számára könnyítik meg általa a gazdaságosan kialakítható beruházás megvalósítását.
Az idei rekord gabonatermés - az összesen várható mintegy 16-17 millió tonna búza, kukorica és más szemes termény - tárolása nagy gond elé állította az üzemeket. Minden létező tárolóra szükségük van, hiszen a piac, ahogy korábban, most sem képes rövid időn belül felvenni a fölösleges gabonát. Másrészt a jövőben is csak úgy lehetséges a gabonaféléket megfelelő időben, a termelő számára jó vagy legalább elfogadható áron értékesíteni, ha a termény a gazda saját tárolójában vár vevőre. A termés nem maradhat a szabad ég alatt, zárt, ugyanakkor szellőztethető térben - újabban a takarmány- és élelmiszer-biztonsági követelményeknek is megfelelve - kell tárolni.
Az MGI korábban végzett átfogó felmérései szerint a szemes termények tárolására mintegy 10-11 millió tonna kapacitású tároló van a mezőgazdasági üzemekben, és ez kevés - állapítja meg Fenyvesi László, az intézet főigazgatója. Ez az év is azt bizonyítja, hogy a piacra is termelő családi gazdaságoknak ajánlható új tárolók és technológiájuk elterjesztése nagyon is indokolt volna. Ezt az agrártárca is szorgalmazza, hiszen a régi, több évtizede létesített tárolók cserére szorulnak.
A főigazgató elmondta, hogy a telepi technológiák kidolgozásakor az árutermelő családi vállalkozások számára évi ezerkétszáz tonna kukorica és nyolcszáz tonna kalászos gabona, vagy is összesen kétezer tonna szemestermény-tároló kapacitással számoltak. Az ennél nagyobbaknak ötezer tonna befogadású létesítményt ajánlanak, háromezer tonna kukorica- és kétezer tonna kalászos terméssel számolva. Az intézet egyébként a tároló telepek kiválasztásán, az ilyenekkel szerzett üzemi kutatási, vizsgálati tapasztalatain túl az azok bekerülési és várható üzemeltetési költségeivel kapcsolatos gazdaságossági számításokat is közzéteszi.