Hegyek sörösdobozokból

Rossz idő jár mostanában a sörökre. Nem annyira a sörivókra, sokkal inkább a Magyarországon ténykedő - zömében nemzetközi konszernek tulajdonában lévő - sörgyártókra.

GazdálkodásT. Dögei Imre2004. 11. 05. péntek2004. 11. 05.
Hegyek sörösdobozokból


A Németországban 2003 elején a sörösdobozok begyűjtésére életbe léptetett kötelező termékdíjas szabályozás következtében olcsó dobozossör-áradat zúdult hazánkra. Tavaly százhatvanmillió doboz sör érkezett az országba, ránk, magyarokra ömlesztve ennyi italt a szemétnek minősülő csomagolásával együtt. A választékbővítési céllal behozott üveges sörökkel együtt 400-450 ezer hektó volt az import folyékony kenyér. A szakma szerint ez olyan, mintha új sörpiaci szereplő lépett volna a színre.
Ebben az évben folytatódott az olcsó - zömében silány, a minőségi sörökhöz képest feleannyi alkoholt tartalmazó - német, cseh és szlovák dobozos akciózás. A Magyar Sörgyártók Szövetségének nemrég tisztségbe került elnöke, Kiss Elemér szerint az idén az import elérheti a nyolcszázezer hektót, vagyis a csaknem nyolcmillió hektoliteres teljes magyar fogyasztás tíz százalékát. Felettébb hűvös nyarunk egyébként nem kedvezett a sörfogyasztásnak. Tetézte a bajt, hogy hazánk uniós csatlakozásával megszűnt a korábbi, 12,3 százalékos vámmal biztosított piacvédelem.
Míg 2002-ben 70:13 volt az arány a visszaváltható üvegek javára, addig 2004-re 48:37-re változott a sörösdobozok miatt. Mégis van remény a hazai sörgyártók és a szemét ellen küzdők számára egyaránt. A kormány a darab és nem a tömeg alapú környezetvédelmi termékdíjakról szóló törvény tervezetét terjesztette a parlament elé. Ha a honatyák is úgy akarják, akkor ismét a visszaváltható csomagolás kerülhet előtérbe, azaz ismét nőhet az üveges sörök forgalma, s érezhetően visszaeshet az import dobozos söröké.

Ezek is érdekelhetnek