Szervezkednek a gazdák

Nem tartott sokáig az agrárbéke. Egy baromfi-termelői érdekképviselet és a Magyar Sertéstartók Szövetsége amiatt tiltakozik, hogy az agrárminiszter október közepén felfüggesztette a sertés- és baromfiágazatnak nyújtott haszonállat-tartási támogatásokat.

GazdálkodásSzarvas Zsolt2004. 11. 12. péntek2004. 11. 12.
Szervezkednek a gazdák


A két csoportosulás november 24 és 26 között tüntetést helyezett kilátásbaA szervezetekbe tömörült gazdák az októberi döntést az éve elején kötött megállapodás felrúgásaként értékelik. A sertéstartók az októberi döntés miatt állatonként kétezer, a baromfitermelők kilónként 9,50 forintos támogatástól esnek el az év végéig.
A gazdák érdekvédelmi csoportjai állítják: nem használták ki a minisztérium által megállapított kereteket. A földművelésügyi tárca a sertéstámogatást  3,6 millió hízóra és 430 ezer tonna baromfira hirdette  meg, a termelők azonban a felfüggesztési döntésig ennek csak egy részét vették igénybe. Ennek fényében meglepő, hogy az agrárminisztérium a támogatásokat pénzhiány miatt állította le.
A gazdák, mint mindig, most sem mondhatók egységesnek. Lapinformációk szerint a két meghatározó mezőgazdasági érdekképviselet, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége most nem venne részt semmilyen demonstrációban.
Az agrártárca képviselője szerint a minisztérium jogszerűen járt el a támogatások leállításakor, és azt nem is kivánja visszavonni. Emellett tovább folytatják az egyeztetéseket. A minisztériumi nyilatkozatokból az is kiderül: ha a támogatásokat tovább folytatják, annak hatása lenne a jövő évi támogatásokra, és ez előidézné, hogy például a sertéságazatban ismét felvásárlásiár-csökkenés következzen be.

Ezek is érdekelhetnek