Kenyér cukrosoknak

A szegedi Gabonatermesztési Kutató Kht. már a kilencvenes évek eleje óta foglalkozik diétás kenyéralapanyagokkal, most a cukorbetegeknek készítettek ehető pékárut. A diabetikus kenyérnek, péksüteménynek 30 százalékkal kevesebbet szabad belőle tartalmaznia, ennyit kell pótolni más, nem szénhidráttartalmú tápanyaggal. A többi diabetikus pékáru lisztjét korpával dúsítják. Csakhogy az keveseknek ízlik.

GazdálkodásTanács Gábor2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
Kenyér cukrosoknak

A Gabonatermesztési Kutató Kht. csapata - Ács Péterné dr. Bozóky Erika és Kovács Zsuzsa -, valamint a kenyér gyártástechnológiáját kidolgozó Bajor Pékség vezetője, Varga László részint természetes, hosszú molekulájú növényi rosttal, részint lisztfehérjével pótolták a szénhidrátot. Ráadásul a maradék hetvenszázaléknyi szénhidrát sem szívódik fel teljesen, és - ez a liszt igazi különlegessége - kevésbé emeli a vércukorszintet. Nagyon ruganyos, kenőcsös tésztát nyertek, amely két-háromszor annyi ideig sül, mint a hagyományos tészták. A késztermék megdolgoztatja a fogakat: szokatlanul szíjas, ugyanakkor ízletes (e sorok írója ebédre három zsemlét is megevett a kóstolóból).
Tart a magyarországi szabadalmi eljárás is, és elindították az európai államokbeli levédetést is. Nemzetközi szabadalmi oltalom országonként kérhető, és az eljárás temérdek pénzbe kerül. Erre pályázatokból remélik megszerezni a forrást a fejlesztők. A fő kérdés, hogy a technológiát minél több hazai pékség átvegye. Így a cukorbetegek nem csak a megyeszékhelyeken juthatnának hozzá ilyen, rostban gazdag péksüteményhez, amely fogyókúrához sem elvetendő ötlet.

Ezek is érdekelhetnek