Mogyorótörők a békési végeken

Körösújfaluban, ebben az észak-békési, hétszáz lelkes falucskában télen az aktív lakosság fele munkanélküli. Tavasztól őszig minden harmadik embernek akad munka. Kincses István polgármester és vállalkozó most kigondolt valamit.

GazdálkodásMolnár Lajos2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Mogyorótörők a békési végeken

Még 2002 nyarán bezárt a falu egyetlen ipari üzeme, a huszonöt asszonyt foglalkoztató varroda. Az ötlet onnan jött, hogy a kilencvenes évek közepén a faluban egy vállalkozó mogyorótörő üzemet működtetett. Az Azerbajdzsánból behozott rágcsálnivalót itt feldolgozták, zsákolva exportálták Olaszországba.
- A mogyoró megterem nálunk is - jött az ötlet -, s 1998-ban kilenc hektár mogyorót telepítettem.
Majd a következő években Békés mellett, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében összesen hatvanöt-hetven hektárt telepítettek. Már akkor azon gondolkodott, hogy föl is kellene dolgozni, krémet kellene csinálni a mogyoróból. 2002-ben gazdasági társasága pályázatot nyújtott be a megyei területfejlesztési tanácshoz, az agrártárcához, a szükséges bankhitelhez is hozzájutott, de a Széchenyi-terv keretében nem ért el sikert. Így ez a négyszázmillió forintos beruházás nem valósulhatott meg, de Kincses István nem adta fel:
- Ezután már egyéni vállalkozóként a mogyorókrém gyártása helyett mogyorótörésre, -pörkölésre és -csomagolásra kértem az engedélyt.
Tavaly megkapta az építési engedélyt a 140 milliós beruházásra. SAPARD-pályázaton 50,6 millió forintot nyert. Hitelt az egyik takarékszövetkezet nyújtott, mert fantáziát látott az üzemben.
Kincses István kitartó ember, így a mogyorókrém gyártásáról sem mondott le, egy olasz gyártóval azt tervezi, hogy olasz recept szerint állítja elő a krémet, és társa kereskedik majd a kelet-európai piacon.
Az automatizált üzem 90-100 hektár ültetvény termését képes feldolgozni. Mivel a magyar ültetvények egy része most fordul termőre, egyelőre még Törökországból is vásárol alapanyagot. Biztos olasz piac mellett kedvezőek a kilátások Horvátországban és Litvániában. Természetesen a magyar fogyasztókról sem feledkeznek meg. A most induló üzem tíz-tizenkét dolgozót foglalkoztat, de ha a piac beindul, akár két műszakban is dolgozhatnak.

Ezek is érdekelhetnek