A gazdakörök türelmesen várnak?

Megállapodás van, igazi béke nincs - így értékelte lapunk kérdésére a februári-márciusi agrárdemonstráció utáni helyzetet az akció egyik vidéki szervezője.

GazdálkodásT. Dögei Imre2005. 03. 25. péntek2005. 03. 25.
A gazdakörök türelmesen várnak?

A nyilvánosság előtti névtelenséget kérő szakember a baromfiágazatban dolgozik, saját földje is van, amely után a múlt héten megkapta az úgynevezett földalapú támogatást. "Ennyi haszonnal járt a demonstráció" - mondja, s hozzáteszi: a baromfitartáshoz adott kiegészítő szubvenció (kilogrammonként 9,50 forint) is jól jöhet még , de az ő véleménye szerint a gazdakörök vezetője, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) elnöke nem gazdasági, hanem politikai egyezséget kötött a kormányzattal, s ez az ügy még messze nincs lezárva.
Jakab István úgy fogalmazott, hogy a szervezet újabb demonstrációt nem szervez ugyan, de heti rendszerességgel ellenőrzi a március 13-án aláírt egyezség teljesítését. Ebben szerintük már most akadnak hiányosságok, különösen a területalapú támogatások kifizetésénél.
- Hogy országosan mennyi az elmaradt összeg, azt még nem tudjuk - vélekedett Obreczán Ferenc, a Magosz főtitkára egy hét eleji tájékoztatón.
- Arra gondolni sem merünk, hogy nincs pénz a kormány kasszájában - fűzte hozzá Nagy Sándor László, a Mezőgazdasági Gazdasági Társaságok Szövetségének elnöke.
Németh Imre agrárminiszter a parlamentben arról számolt be, hogy a kifizetések felgyorsultak: a 208 ezer területalapú támogatási igénylésből már több mint 190 ezer esetben hoztak a pénzek átutalásáról szóló határozatot, s ennek összege már megközelíti a hatvanmilliárd forintot. Gond változatlanul a nagyobb, több tulajdonostól bérbe vett területekkel van - információink szerint a fennmaradt igénylések harmadánál a támogatási összeg eltérése meghaladja a 25 százalékot.
Fontos hír, hogy a hibajavításra visszaadott támogatásigénylések közül több mint 6500 esetben nem érkezett be az "adatközlési dokumentum", s most a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal próbál kapcsolatot teremteni az erre felszólított gazdákkal.
{p}
Sákán Antal viszont nem türelmes: a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke szerint a megállapodás semmit sem ér, s újabb demonstrációra készülnek, de ezúttal nem traktorokkal: szippantós kocsikkal kívánnak felvonulni az Országház elé, hogy felhívják a figyelmet a sertéstartók megoldatlan környezetvédelmi gondjaira, illetve az ez ügyben nélkülözhetetlen állami szerepvállalás szükségességére.

Felfüggesztés
Az agrártárca a napokban jelezte, hogy 2005. március 25-i hatállyal további intézkedésig a következő pályázatok benyújtási lehetőségét felfüggeszti, mivel olyan nagy számban érkeztek pályázatok, hogy azok feldolgozását csak így tudja megoldani.
Tehát az Agrár- és vidékfejlesztési operatív program felfüggesztett pályázatai:
1.1.1. Az állattenyésztést szolgáló építési beruházások támogatása.
1.1.2. A növénytermelést és kertészetet szolgáló építési beruházások támogatása.
3.1.3. Idegenforgalmi tevékenység fejlesztése.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek