Gyümölcsfák, virágok esőben

Ha virágoznak a gyümölcsfák, nem szerencsés az esős, hűvös időjárás. Márpedig az elmúlt két hétre éppen ez volt a jellemző, ezért fokozott figyelemnek örvendtek a csonthéjasok, mert nagyobb a veszélye a moníliafertőzésnek, tetemes terméskiesést okoz a gyümölcsösökben.

GazdálkodásPethes József2005. 04. 29. péntek2005. 04. 29.
Gyümölcsfák, virágok esőben

Kell-e ettől tartanunk az idén? Aki a betegség ellen akart védekezni, annak alkalma volt permetezni, véli Lux Róbert, a Magyar Zöldség és Gyümölcs Szakmaközi Szervezet főtitkára. Rendelkezésre állnak korszerű, felszívódó, hosszú hatástartamú készítmények. A védekezés módja is változatos manapság, Gárdony környékén például helikopterről permetezték a gyümölcsösöket.
Az elmúlt két hétben két éjszaka enyhe fagyot mértek az ország bizonyos vidékein, azonban azt még nem tudni, mekkora kárt okozott a gyümölcsfákban. Csak reménykedni lehet benne, hogy kisebbet, mivel a fagyzugos helyeket általában elkerülik az ültetvénytelepítők. Ahol pedig mégis ültettek gyümölcsfákat, ott a fajták fagytűrő képessége közötti különbséget most le lehet mérni. Gondot okozhatott továbbá az idei tavaszon, hogy a hűvös napokon a méhek is kevésbé látogatták a virágzó fákat, így hiányos lehet a megtermékenyülés. Lux Róbert eddigi tapasztalatai alapján emiatt sem aggódik, mert ha a virágok öt százaléka megtermékenyül, akkor már rekordtermés mutatkozik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek