Új búzafaj a láthatáron

Lehet, hogy egy jelentősebb lépést tett a hazai növénynemesítés. A tényként elfogadható klímaváltozás okozta kihívásoknak megfelelő új búzafaj terjedhet el a köztermesztésben.

GazdálkodásTanács Gábor2005. 04. 01. péntek2005. 04. 01.
Új búzafaj a láthatáron

Az utóbbi évek ízelítőt adtak aszályból, szélsőséges hőmérsékletből, nagy hozamú, de beltartalmában semmi különöset nem produkáló, alig eladható tömegtermésből. Kutatók, gazdálkodók keresik a megfelelő válaszokat: vajon milyen növényeket, új fajtákat kellene ültetni, vetni ahhoz, hogy alkalmazkodni legyen képes a magyar mezőgazdaság mind a klímához, mind a piaci követelményekhez. Talán az egyik ilyen új növényfajról szólnak a következő sorok.
Beltartalma olyan, mint a tönkölybúzáé, de - vele ellentétben - csépelhető az új búzafaj, amelyet az izsáki Varga Frigyes agrármérnök fejlesztett ki. - Úgy is mondhatnánk: ugyanaz történik most, ami tízezer évvel ezelőtt. Akkor a tönkölybúzák közül az emberek kiválasztották azokat, amelyeket könnyebb volt termeszteni, vagyis amelyek csépelhetőek voltak - magyarázza Varga Frigyes. - Ezekből lettek a későbbi búzák. A ma általánosan termesztett búza eközben fokozatosan veszített a fehérjetartalmából. Kilenc éve azon dolgozom, hogy a tönkölybúzából kiindulva olyan új fajtát állítsak elő, amelyet nem kell hántolni, minek folytán a termesztése sokkal egyszerűbbé válik - vall céljáról a nemesítő.
{p}
Az új fajon belül az első fajtát VSP Bácskának hívják, 2001-re visszamenőleg kapott szabadalmi oltalmat. Fehérjetartalma (20-24 százalék) valóban a tönkölybúzára (Triticum spelta) emlékeztet, amely egy sereg hús nélküli diéta fő alapanyaga. A szója kiváltására is használják, de mivel csépelni nem lehet, csak hántolni, a liszt előállítása drága. A VSP Bácska éppen ezért nem nevezhető tönkölynek, hanem teljesen új fajtának számít. A szem nagyobb, mint a hagyományos búzáé, a növény kevésbé igényes, a nemesítő szerint a betegségekkel és a kártevőkkel szemben ellenállóbb, a szárazságot kifejezetten jól tűri. Bizonyos változatokat, amelyeknek elegendő évi 500 milliméter csapadék, félsivatagos éghajlatra szántak. Természetesen a Dunántúlra már a nagyobb csapadékigényű változatokat javasolják. A vetőmagállományt a Bácsalmási Agráripari Rt.-nél állítják elő, hamarosan megvásárolható lesz. Őszre bevetik az első táblát a fogyasztóknak szánt VSP Bácskával. A nemesítő derűlátó, az olcsó előállíthatóság és a kiváló beltartalom miatt nagy érdeklődésre számít.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek