Új főzőház a sörnek

A Borsodi Sörgyárban új sörfőző házat adtak át múlt héten, melynek jóvoltából a korábbinál harmadával több, évente 3,7 millió hektoliter sört főznek majd Bőcsön. A gyár belga többségi tulajdonosa másfél milliárdot költött a beruházásra.

GazdálkodásKeresztény Gabriella2005. 04. 01. péntek2005. 04. 01.
Új főzőház a sörnek

A megszokott Borsodi sör mellett többek között az anyacég remek málnasörével kínálták a vendégeket az avatóünnepen, melyen Szanyi Tibor, a GKM államtitkára, Marc Trenteseau, a Belga Királyság magyarországi nagykövete és a tulajdonos InBew, a világ legnagyobb söripari konszernje közép- és kelet európai zónájának elnöke is részt vett. Ludo Degelin elnök szerint ez a beruházás szándéknyilatkozat is arról, hogy a régió legnagyobb, kezdettől fogva sikerrel termelő élelmiszer-ipari vállalatánál a belgák hosszú távra terveznek. Bognár Gyula, a Borsodi Sörgyár Rt. elnök-vezérigazgatója az átadáson bejelentette, fejlesztéseiket egy új szennyvíztisztító telep építésével folytatják, és a hagyományos piacok mellett megcélozzák Romániát és Bulgáriát is.
{p}
Amikor 1973-ban átadták a Borsodi Sörgyárat, régi főzőházának évi 1,2 millió hektoliteres kapacitása a hazai társcégek mellett elegendőnek tűnt. Ám a piac fúziójával kiderült, csak a termelés növelésével lehet talpon maradni. Ezt szolgálta a nyolcvanas évek bővítése, mellyel 2,7 millió hektoliterre emelték a gyár évi sörtermelését. Mára azonban ez is kevésnek bizonyult. Ezért a gyár és a tulajdonos InBev egy éve úgy döntött, hogy a korábbi főzőház felújítása, bővítése helyett inkább újat épít. A Koreából hajón és vasúton szállított óriási főzőüstökben, hatalmas szűrőkádakban Európa legmodernebb technológiájával készül itt a minőségi sör. Csak miután az óriási edényeket a helyükre állították, emeltek föléjük a csarnokot. Az új főzőházban változatlan eljárással, ám gazdaságosabb hőenergia felhasználásával - a világ legnagyobb belső forralójának segítségével - állítják elő a megszokott borsodi sört.
Lapunk kérdéseire válaszolva, Bognár Gyula vezérigazgató elmondta: a mostani fejlesztés szükségességét támasztja alá az is, hogy az uniós csatlakozás a hazai (kivétel nélkül külföldi tulajdonban lévő) sörgyárakat erős versenyhelyzet elé állította.
- Ezzel egy időben ugyanis egy német környezetvédelmi törvény megdrágította a dobozos sörök ottani eladását, ezért a kisebb német gyártók a magyarországi és uniós piacokra nyomott áron szállítják dobozos söreiket, beterítve a magyar piac legalább harminc százalékát. Idén várható a hazainál olcsóbb szlovák és cseh palackos sör megjelenése is, a Borsodi Sörgyár azonban felvette a kesztyűt: hasonló minőségű és áru termékeket hoz forgalomba. Eredményén tehát kevésbé rontott, illetve ronthat a külföldi sörök konkurenciája, mint a hazai versenytárs gyárakén - szögezte le a cégvezető.
Az élesedő versenyhelyzet részben összefügg azokkal a költségmegtakarító intézkedésekkel, melyek átszervezésekkel, a dolgozói stáb és tevékenység átcsoportosításával teszik hatékonyabbá a gyár működését. Az egyes tevékenységeket folyamatosan külső cégeknek adták ki. Az igazgató szavai szerint a gyár mostani 650-es létszámát tavaly év végén 48-al csökkentették, de őket sem elküldték, hanem kérésre átkerülhettek a nekik dolgozó, idényjellegű munkákat felvállaló külső cégekhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek