Letaglózott burgonyabogarak

A burgonyabogár veszélyes károsító, ezért kötelező védekezni ellene. A bogár és lárvája májustól augusztusig károsítja a növény leveleit és hajtásait, és akár hetven-nyolcvan százalékos termésveszteséget is okozhat.

Gazdálkodás2005. 06. 10. péntek2005. 06. 10.
Letaglózott burgonyabogarak

A rovarnak két nemzedéke ismert: egy áttelelő és egy nyári. A talajban áttelelt bogár március végén, április elején jön a felszínre, és az érési táplálkozás után lerakja tojásait a levél fonákjára. A kikelő lárvák háromszori vedlés után a talajban bábozódnak be, és ott alakulnak bogárrá.
Hogyan védekezhetünk a kártevő ellen? Az első permetezést akkor kell elkezdeni, amikor a növények egyötödén bogarat vagy öt-tíz százalékán rágásnyomot látunk. Ha a fejlett burgonyaállományokban növényenként három-négy bogár, négy-öt fejlett lárva vagy 10-15 fiatal lárva van, azonnal el kell kezdeni a védekezést. A burgonya kelésekor a táblára bevándorló bogarak ellen az úgynevezett taglózó hatású készítmények adják az azonnali, látványos eredményt. Ilyen szerek a piretroidok, amelyek olcsók és gyorsan hatnak. Később már érdemes alkalmazni az újabb típusú szereket, például a nikotinszármazékokat, amelyek a bogár mellett más szívókártevők (levéltetvek, kabócák) ellen is hatnak. Ezek a készítmények hosszú hatástartamúak, így kevesebb védekezés szükséges. A permetezések során ajánlatos a különböző hatóanyagú növényvédő szereket váltogatva alkalmazni, így csökkentjük annak esélyét, hogy a bogár hozzászokjon a vegyszerhez. Kijuttatáskor ügyeljünk a szer pontos adagolására, és arra, hogy a növényt mindenhol fedje a permetlé.
Megkezdődött a korai érésű gyümölcsök szürete. Ilyenkor fokozottan kell ügyelni az alkalmazott növényvédő szerek élelmezésügyi várakozási idejének betartására. Kiskertekben problémát okozhat, hogy a különböző veteményes ágyások növényvédelmi kezelésénél hogyan tudjuk elkerülni a vegyszer elsodródását más növényekre. Ezért fontos, hogy csak szélcsendes időben permetezzünk, és előtte takarjuk le a kezelésre nem kerülő ágyásokat fóliával.
Az őszibarackot a keleti gyümölcsmoly és a barackmoly károsítja. Jelenleg a hajtásvégekben rág a hernyója, később az érő gyümölcsöt támadja meg, aminek következtében moníliás termésrothadás is kialakulhat. A védekezés időzítése rendkívül fontos, amelyet szexferomonos csapdával tudunk megállapítani. A védekezéseket lárvakelés kezdetekor célszerű elkezdeni és elhúzódó rajzás esetén hét-tíz naponként megismételni. Molykártevők és levéltetvek együttes fellépése esetén a szerek kombinációja (például Mospilan és valamilyen piretroid hatóanyagú készítmény) adja a hatásos védekezést.
Az idei tavasszal a köszmétén súlyos amerikai lisztharmatfertőzés alakult ki. A betegség a termést és a hajtásokat egyaránt megtámadja. A vegyszeres védekezés előtt szedjük le a fertőzött gyümölcsöt (fehér-barna színű penészbevonat van rajta), majd ezt követően felszívódó és kontakt hatású lisztharmatölő készítmények kombinációjával permetezzünk. Szükség szerint a kezelést meg kell ismételni.

Ezek is érdekelhetnek