Kétmillió hektáron

- Megváltozott a Természetvédelmi Hivatal szerepe, hiszen már nem csak az érintetlen természet védelmével, megőrzésével kell foglalkoznia. Egyre nagyobb mértékben együtt kell működnie a mezőgazdasági termelőkkel annak érdekében, hogy környezetkímélő módon gazdálkodjanak - mondta Őri István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára.

GazdálkodásPethes József2005. 09. 16. péntek2005. 09. 16.
Kétmillió hektáron

A tárca és az agrárágazat közötti egyre szorosabb kapcsolatot jelzi az, hogy a nemzeti parkok élen járnak az őshonos magyar állatfajok tartásában. Ezt a munkájukat az idei OMÉK-on is elismerték tenyésztési nagydíjjal.
A környezetvédelmi szakemberek egyik legfontosabb feladata mostanában, hogy felkészítsék a gazdálkodókat a Natura 2000 hálózatban való részvételükre. Az Európai Unió természetvédelmi programja hazánkban csaknem kétmillió hektárt érint, aminek 20 százaléka szántó, 20 százaléka erdő, 40 százaléka pedig gyep, vízpart. Ezeken a területeken olyan körültekintően kell gazdálkodni, hogy életben maradjanak a vadon élő állatok, növények, és hosszú távon is fennmaradjon a biológiai sokszínűség. Akik ilyen területen gazdálkodnak, nagyobb kötöttségre számíthatnak, hiszen egy jogszabály szerint bizonyos munkákat csak hatósági engedéllyel végezhetnek el, például a termőföld más célú hasznosítását vagy a gyep felülvetését.
Ugyanakkor előnyei is lehetnek a Natura 2000 programban való részvételnek, például újfajta megélhetési lehetőségek nyílnak. Azok a gazdák, akik környezetbarát módon termelnek, többféle támogatásban részesülhetnek. Ezeket a támogatásokat valószínűleg 2007-től lehet majd igényelni, hiszen a kijelölt területeket az Európai Uniónak még jóvá kell hagynia.

Ezek is érdekelhetnek