Napról napra édesebb a must

Minden év más és más, akár hetek dönthetnek az évjáratról. Így van ez most is: akik a nyári nedves időben nem tudták megvédeni szőlőjüket a gombáktól, kénytelen-kelletlen korán szüreteltek, s az átlagosnál is roszszabb minőségű termést takarítottak be, melyből gyengébb borok készülhetnek. Aki tudott várni, annak áldást hozott a kései érésű szőlőkre a napos szeptember-október.

GazdálkodásO. Horváth György2005. 11. 04. péntek2005. 11. 04.
Napról napra édesebb a must

A legnevesebb borászatok egytől egyig arról számolnak be, hogy a gyönyörű ősz pótolta a hideg, esős nyár miatt elmaradt cukorképződést, s akár nagy borok is készülhetnek a 20-22 fokos mustból. Igaz, az idén kevesebb termett, kevesebb lesz a bor is, de legalább nem kellett a fürtöket válogatni a minőségi borokat előállító pincészeteknek. Azok ugyanis egy tőkén - hiába teremne húsz - rendre csak öt-tíz fürtöt hagynak megérni.
Az ország minden borvidékén kicsi volt a szőlőtermés, egyes helyeken jó, ha a tavalyi fele bekerült a puttonyokba. Országosan 3,5 millió hektónyi bort várnak, míg tavaly ennél csaknem egymillió hektoliterrel több kerülhetett a pincékbe. Főként ez nehezíti a vincellérek gazdálkodását. A borászokét pedig az, hogy a szőlők kevesebb levet adtak: máskor hetven százalék must préselhető ki, most hatvanszázaléknyi; igaz, az viszont teltebb ízű. Általában áll az, hogy az idei borok gazdagok a zamatot meghatározó savakban.
Mindebből az következik, hogy egyes borok már csaknem kiforrtak - ilyen például a csabagyöngye vagy a kékoportó -, mások viszont csak néhány napja kerültek hordóba. Így a cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot jó minőségű lesz, gond van viszont a korábbi érésű zweigelttel.
Van persze egy borvidékünk, amelyen csak most kezdődik a szüret legfontosabb időszaka. Tokaj-Hegyalján hagyományosan október 28-ától indul az aszúsodott bogyók gyűjtése. E vidéken az eddigi jó időt áldják, sokan további napos hetekre várnak még, s akkor átlagon felüli lehet az évjárat minősége. Most szedik a száraz bort adó szőlőket, az aszúsodó fürtök még maradnak. Azok bogyói tovább töppednek, barnulnak, a botritisz penészgomba alakítja ki a jellegzetes ízt, illatot, amelytől tokaji a tokaji. A bogyókat szemenként szedik le, általában hetente járják végig a tőkéket. Az idén Hegyalján, hála a csapadékos időnek, már augusztus végén megjelentek az első aszúsodott szemek, de azok még alig tartalmaztak cukrot. Néhány héttel később már volt mit szedni, s a napokban már igazi csemegét szüretelnek a türelmes kezek. Sőt, ha nem jön erős fagy, akár november közepéig elhúzódhat a botritiszes bogyók gyűjtögetése.
Az árak - akár Tokajról, akár más vidékről beszélünk - a minőséghez hasonlóan alakultak: a szüret elején, szeptemberben még kilónkét 35-45 forintot fizettek a szőlő kilójáért, október közepére viszont a jó minőségű boralapanyagért már ennek dupláját is megadták a borászatok. Főként a késői, vörösbort adó szőlőkért fizettek.

Ezek is érdekelhetnek