Vinnék a gabonát, ha lenne vagon

Az elmúlt hetek időjárása kedvezett az őszi munkáknak. Az 1,2 millió hektár kukorica felét már letörték, a termésátlag meghaladja a 7,6 tonnát hektáronként. A száraz időszak jót tett a szemnek, mert jócskán csökkent a nedvességtartalom. Az 522 hektáros vetésterületről fedél alá került a napraforgó, ez 2,2 tonnát hozott átlagosan. A szójára sem lehet panasz, átlagosan két és fél tonnát takarítottak be hektáronként. A 61 ezer hektárnyi cukorrépa négyötödét már felszedték: a termelők különösen jó hozammal, 45-65 tonnával számolhatnak hektáronként. A 25 ezer hektáron ültetett burgonya - 25 tonnás átlaggal - biztonságban van, a dohány java részét is leszedték már.

GazdálkodásPintér Csilla2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Vinnék a gabonát, ha lenne vagon

A talaj-előkészítési és a tápanyag-visszapótlási munkák szintén felgyorsultak. Az 1,7 millió hektárra tervezett őszi vetésű növények alá másfél millió hektáron elkészült a magágy. Ütemesen halad a mélyszántás is: a tervezett 2,3 millió hektár csaknem felével végeztek. Az őszi árpát és a káposztarepcét elvetették, a búza, a rozs és a tritikálé 80 százaléka is földbe került már - adott helyzetképet Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára, a betakarítási koordinációs bizottság elnöke az őszi munkák állásáról.
A szabadföldi zöldségfélék is - paradicsom, paprika, fűszerpaprika, vöröshagyma, gyökérzöldség - csaknem teljes egészében fedél alá kerültek. A téli alma viszonylag alacsony termésátlaga már érezteti a hatását a piacon: az étkezési minőség kilójáért 55-60, míg az ipari almáért 20 forint körül fizetnek a felvásárlók. A körtét 150 forintért veszik, ám az ipari minőségűért csupán ötven forintot adnak.
A szőlő- és borágazattal kapcsolatban elhangzott, hogy a borpiaci irányítóbizottság elfogadta Magyarország kérelmét négyszázezer hektoliter asztali és százezer hektó minőségi bor krízislepárlására. Az elmúlt évben 1132 hektár szőlőt telepítettünk, nyolcezer euró (kétmillió forint) hektáronkénti szerkezetátalakítási támogatás mellett, és az unió már jóváhagyta a 2005-2006-os borpiaci év 1331 hektáros telepítési költségeinek támogatását is. Így két év alatt csaknem 4,6 milliárd forintot költhetünk a szőlőültetvények korszerűsítésére. A kivágási támogatási kérelmünk szintén zöld utat kapott, három éven belül ötezer hektár korszerűtlen szőlőtáblát számolhatunk fel, hektáronként másfél millió forintos támogatás mellett.
Ami az idei gabonaárakat illeti, az étkezési búza 23 750, a takarmánybúza 19 500, a takarmányárpa 23 000, a kukorica 22 500 forintért megy nagyobb tételekben. Az intervenciós raktározáshoz körülbelül ötszázezer tonna gabona elhelyezésére alkalmas, új építésű tárolót adtak át mostanáig, és további öt-hatszázezer tonnás kapacitás várható az év végéig. A 43. héten 5,25 millió tonnás raktárkapacitással számolhatott a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Becslések szerint a hazai termelők a tavalyi négymillió tonnával szemben várhatóan négy és fél millió tonna körüli gabonát ajánlanak fel uniós intervencióra a november 1-jétől jövő év május 31-éig tartó időszakban. Az MVH által felvásárolt 3,9 millió tonna intervenciós gabonakészletből 420 ezer tonnát értékesítettünk mostanáig, ebből háromszázezer tonna célba ért. Vagonhiány miatt azonban akadozik az eladott gabona folyamatos szállítása Olaszországba. Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára szerint sok kereskedő éppen ezért nem mer újabb szerződést kötni. A vízi szállítás sem egyszerű: a Duna alacsony vízállása miatt ugyanis általában csak egy irányba, Constanta felé tudnak biztonsággal eljutni a gabonaszállító uszályok. Pedig lenne igény a magyar gabonára az unióban és a szabad piacon is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek