Földre váró sertésfogadó

Egy Horgos melletti faluból, Kispiacról, vagyis a határ túloldalán lévő Alsó-Bácskából települt át Felső-Bácskába Gulyás Oldal Nándor. Magával hozta a traktort, a tárcsát, a pótkocsit, föld- és jószágszeretetét.

GazdálkodásJurányi Anna2005. 12. 09. péntek2005. 12. 09.
Földre váró sertésfogadó

Mára minta sertéstelepet alakított ki Mélykút határában: a virágokkal díszített, elegáns épületegyüttest kívülről már fogadónak is nézték.
- Hiszen valóban fogadó ez, afféle állatszálloda - vezet végig birodalmán a gazda. - Itt, a szomszéd telken még látható egy régi rogyadozó istálló, ilyenek álltak ezen a helyen is. Három évvel ezelőtt sikerült kedvezményes kamatozású gazdahitelhez jutnunk: 33 millió forint volt a teljes beruházás, ebből 13 millió a gazdahitel, 3,5 százalékos kamatozással, a többi pedig állami támogatás, illetve az önrész.
- Nem gond az értékesítés?
- Hiába termelünk kiváló minőségű húst, egyedül nehéz lenne a hízót eladni. Beszerző és értékesítő szövetkezetet hoztunk létre a környékbeli sertéstartókkal. Így, amikor százötven-kétszáz, egységesen jó minőségű, azonos takarmánnyal hizlalt disznót kínálunk, másképp tárgyalnak velünk a felvásárlók, a feldolgozók. Alkupozícióban vagyunk.
- A jó minőségű hízónak jó takarmány kell, amit saját földön lehet biztonsággal és gazdaságosan megtermelni. Van-e erre lehetősége?
- Sajnos, mindössze tíz hektárunk van, azt is apránként vásároltuk, hiszen nulláról kezdtünk mindent, amikor áttelepültünk. Ekkora állattartó telephez ötvenhektárnyi föld kellene, akkor a takarmányellátás és a trágyaelhelyezés is biztosítva lenne. Egyöntetű minőségű gabonát tudnánk termelni, így nem fordulhatna elő, hogy például a megvásárolt gabona hasmenést okoz az állatoknál, mert káros vegyszerrel permetezték. Az istállótrágya ugyanakkor sokkal nagyobb terméshozamot ad, mint a műtrágya.
- Bizonyára hallotta, hogy a kormány által meghirdetett Hét lépés agrárprogram tervezi az állattartó telepek földhöz juttatását, földbérlet vagy földvásárlási hitel révén.
- Örülnék, ha mielőbb megvalósulna. Igaz, földhitelre mi nemigen gondolhatunk, de egyelőre a bérlet is megoldás lehet. Azt még nem tudjuk, hogy a földtörvény módosítása után a Nemzeti Földalaptól vagy gazdáktól bérelhetnénk-e területet, és milyen feltételekkel. Mindenesetre jó lenne, ha a földtulajdonosok bíznának bennünk, sertéstartókban, mert mi nem raktárra termelnénk a kukoricát a bizonytalan intervenciós felvásárlásra várva, hanem bőrbe kötve adnánk el, újra fellendítve a hazai állattenyésztést.
- Hol tanulta meg a sertéstartás és földművelés ezernyi fortélyát?
- Otthon, kispiaci házunknál, édesanyám szoknyája mellett lestem el a disznóhizlalás titkait. Mindig volt négy-öt kocánk - emlékezik vissza gyermekéveire Gulyás Oldal Nándor. - Pici koromtól szerettem a jószágot, később pedig igyekeztem megtanulni mindent, amivel tökéletesíthettem a sertéstartást. Legnagyobb örömömre a fiam továbbvitte ezt az örökséget: ma már ő a mesterséges megtermékenyítés szakértője a mélykúti családi sertésfarmon.

Ezek is érdekelhetnek