Elkelt Nagyatád

Ha lehet sikertörténet egy felszámolás, akkor a nagyatádi konzervgyáré az. A napokban sikerült eladni a vergődő üzemet, megőrizve több mint száz munkahelyet. Sárközi Árpád felszámolóbiztos szerint ki tudták fizetni a hajdani dolgozók valamennyi bérkövetelését, a közös megegyezéssel távozó 123 munkás nagy részét pedig alkalmazta az új tulajdonos. A cégnek több mint kétmilliárd forintot hitelező Magyar Fejlesztési Bank csak követelései egy részének megtérülésére számíthat.

GazdálkodásTörök Tünde2006. 01. 27. péntek2006. 01. 27.
Elkelt Nagyatád

A Dél-Dunántúl hatvanhat éves, hajdan virágzó, főként zöldségkonzervjei révén közismertté vált üzemét még az előző kormányzati ciklus alatt adták oda, pályáztatás nélkül, három frissen privatizált állami gazdaságnak. A helybeliek szerint a hozzáértés hiánya vezetett aztán a piac, majd a termelői kör leépüléséhez, olyannyira, hogy egy idő után a termelést is leállították. Az új tulajdonosok tetemes adóssággal adták vissza a "babaruhát" az államnak. A visszakerült céget tavalyelőtt hirdette meg eladásra az ÁPV Rt., de az a több mint kétmilliárd forintos adósságállománya miatt a kutyának se kellett. Végül a hitelezők felszámolási eljárást indítottak ellene.
A felszámolónak sikerült bérbe adnia és működtetnie a gyárat az eljárás ideje alatt. A közeli szigetvári konzervüzem tulajdonosa, a Schenk és Társa Kft. vállalta a feladatot. Tavaly év végén már nem a céget, hanem a nagyatádi gyáringatlant hirdették meg eladásra, immár adósság nélkül. A pályázatra egyetlen ajánlat érkezett, mégpedig a bérlőtől, a Schenk és Társa Kft.-től, alá is írták az adásvételi szerződést. Schenk János cégvezető lapunknak azt nyilatkozta, hogy 102 főt foglalkoztat, de idényben további ötven főnek biztosított eddig munkát, a jövőben pedig ennél többről is szó lehet. Cége többségi tulajdonosa a német Obstkonservfabrik Siegfried Linkenheil, amelynek révén a magyarországi társaság már több éve bejáratott uniós piacokkal rendelkezik. Nagyatádon, megőrizve a régi profilt, főként kukoricát és borsót szeretnének feldolgozni, idén negyven százalékkal növelve a tavalyi termelési keretet. A megfelelő árualap előteremtésére megkezdték a szerződéskötéseket a térség szétzilált termelői körével. A tervek közt szerepel az üzem fejlesztése és a nagyatádi konzerv nevének, címkéjének megőrzése.

Ezek is érdekelhetnek