Szaros tojás, gagyi bonbon

Úgy tűnik, működik a feljelentősdi. A most jó célt, társadalmi érdekeket szolgáló bejelentések száma megtöbbszöröződhetett az élelmiszer-biztonság fenntartásáért felelős hatóságoknál. Nem telik el úgy hét, hogy valamilyen céget ne érnének tetten egészségre alkalmatlan vagy egyenesen ártalmas termékek forgalmazásán, előállításán.

GazdálkodásO. Horváth György2006. 01. 20. péntek2006. 01. 20.
Szaros tojás, gagyi bonbon

Legutóbb Szegeden, egy raktárban kapták rajta egy vállalkozás alkalmazottjait, amint éppen több mint kétszáz kartonnyi, ötmillió forint értékű, lejárt szavatossági idejű bonbont csomagoltak át. Egyszerű a képlet: ha lejár a határidő, tégy a termékre új cédulát, s add el. Ez történt most is. A "bonbonfrissítő" akció sokba kerülhet. Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint ugyanis az ÁNTSZ feljelentést tett, a rendőrség a helyszínen lefoglalta a termékeket, valamint azt a számítógépet, melyen a gyanú szerint az új címkék készültek, és rossz minőségű termék forgalomba hozatalának előkészülete miatt indított eljárást.
Az előző ügyre akkor derült fény, amikor még el sem csitult a Tesco áruházlánc és a Baromfi Terméktanács (BTT) között kitört tojásháború. A magyar tojástermelő vállalkozások érdekeit is képviselő terméktanács ugyanis feljelentette a Tescót, mivel állítása szerint az erősen szennyezett lengyel tojásokat forgalmazott üzleteiben. Ráadásul a BTT állítja, a mostani előtt már korábban is előfordult a láncnál ilyen eset.
Az agrárszervezet bejelentése nem lehetett alaptalan, hiszen az élelmiszer-ellenőrző állomások azonnal levetették a rossz minőségű tojásokat egyes üzletek polcairól, s a hatóságok egyes készleteket elkoboztak. Megállapították, hogy a harmincdarabos, tálcás lengyel tojások héja fekáliával szennyezett és sokszor penészes is volt.
Ilyen esetek általában akkor fordulnak elő, amikor a külföldi termék sokkalta olcsóbban kerülhet a boltokba, mint a magyar. Most azonban másról lehet szó, ugyanis az áruház a tojásokat 16-17 forintért árulta, semmivel sem alacsonyabb áron, mint a hazaiakat. A Tesco azzal érvelt az import mellett, hogy karácsonykor nem volt elég az itthon megtermelt tojás.

Ezek is érdekelhetnek