Borjaknak pingvintejet?

Mintaszerű szarvasmarha-állománya van Horváth Antalnak Lajoskomáromban. Hatvan holstein-fríz tehén és a borjaik találhatók az istállókban. Ez most pontosan tizenhárom növendék állattal egyenlő, minthogy a télre esett az ellési csúcs. Egy kisborjú még az anyjánál van, a többi már a neveldében készül az önálló életre. S hogy mitől ilyen szépek? Attól, hogy gazdájuk szakszerűen ápolja, gondozza őket. Gyakorlatát a helyi szövetkezetben szerezte, ott dolgozott főállattenyésztőként.

GazdálkodásPethes József2006. 03. 10. péntek2006. 03. 10.
Borjaknak pingvintejet?

Nincs könnyű dolga, hiszen napjainkban a tejtermelés nem tartozik a jövedelmező tevékenységek közé, sok helyen inkább veszteséges. Ezért a költségeken, ahol csak lehet, takarékoskodni kell, de úgy, hogy az ne menjen az állatok rovására. A borjaknak például pingvintejet ad. Még mielőtt valaki rázná a fejét, hogy ilyen nincs, és különben is drága lehet, mert a Déli-sarkról kell szállítani, hallgassuk meg a gazdát.
- A pingvintej csak fantázianév, egy hidegen is itatható tápszer ez - kapjuk a felvilágosítást. - Már tíz éve ezzel itatom a borjakat, mert szépen fejlődnek tőle és egészségesek. Más tápszerrel nagyon kell ügyelni, hogy 39-40 fokosan kerüljön az állatok elé, mert ha kihűl, akkor hasmenést okozhat. Az optimális hőmérsékletet pedig, főleg télen, nehéz megvalósítani. A pingvintejjel nem kell ennyire vigyázni, bár az első három hétben azt is melegen adom a borjaknak. Később pedig nem kell ügyelni a hőmérsékletre, hiszen a borjak számára fontos táplálóanyagokat tartalmazó tápszert úgy fejlesztették ki, hogy hidegen se okozzon hasmenést.
- Hogyan lehet ezzel takarékoskodni?
- Úgy, hogy olcsóbb, mint a többi termék. És magyar készítmény, hazai tejpor felhasználásával készül. Már csak emiatt is pártfogolni kellene. Ezzel is a hazai állattenyésztőket támogatom, akik hasonló cipőben járnak, mint én.
- Nem fordult meg a fejében, hogy felhagy a tejtermeléssel?
- Ha szűkösen is, de megélünk belőle. Ráadásul komoly hiteleket kell törlesztenem, hiszen negyvenmillió forintomba került ez a beruházás. De kapom a kvótaalapú támogatást, ami most 4,70 forint literenként, és földalapú támogatásban is részesülök. Egyébként pedig szerencsésebb vagyok, mint sok más termelő, hiszen a tejet a helyi sajtüzem vásárolja föl tőlünk, az átlagosnál jobb áron. Mostanában hatvanhat forintot kapok literjéért.

Ezek is érdekelhetnek