Irány a biopiac

Kati néni, a szomszédom tudja jól, hogy sokkal egészségesebb a vegyszer nélkül termelt zöldség, mégsem veszi meg, mondván, hogy drága. Amikor firtattam a karkosara alján szánkázó, utcai árustól olcsón beszerzett, kilónyi dermedt paradicsom bizonytalan eredetét, és már érveltem volna a szomszédos biopiac gusztusos felhozatala mellett, Kati néni szavamba vágott. Azt mondta, a fia ott vásárol, és abajgatja is eleget, hogy a gyári vitaminok helyett vegyen néhány szem bioalmát, akkor kevesebbet költ majd gyógyszerre. Mivel másoktól is hallott már ilyesmit, lehet, hogy egyszer elmegy a biopiacra, jegyezte meg.

GazdálkodásPintér Csilla2006. 03. 10. péntek2006. 03. 10.
Irány a biopiac

Kati néni esete jó példa arra, hogy a fogyasztók zöme tisztában van a bioélelmiszerek jótékony hatásával, ám sokan drágállják őket. Az öt földrész harmincnyolc országában kitöltött kérdőív válaszai alapján a vásárlók kétharmada hisz a vegyszermentesen előállított árukban, és általában biotojást, -zöldséget, -gyümölcsöt szerez be a piacokon. Mi a termék árát is nagyon megnézzük vásárlásainkkor, ezért még várat magára a piaci áttörés. Világszerte, így Európában is, a megkérdezettek negyven százaléka nem vesz bioélelmiszert, mert drágállja, vagy egyszerűen mert az nem kapható a megszokott boltjában.
Itthon egyre nő a biogazdálkodói kedv: tavaly már 130 ezer hektáron folyt ökogazdálkodás, és csaknem 1400 gazdálkodót ellenőrzött a Biokontroll Hungária Kht., valamint a Hungária Öko Garancia Kft. A vállalkozások szaporodásával nem bővült azonban a biotermékeket fogyasztók köre, az előállított termékek nyolcvan-kilencven százaléka külföldön talál vevőre. Pedig egyre többet hallunk a vegyszermentesen előállított élelmiszerek kedvező élettani hatásáról. A bioéletmód népszerűsítését felvállalta egy kicsi, de nagyon lelkes társaság is, amelynek több biopiac megszületését köszönhetjük. A Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért évek óta azon dolgozik, hogy sokan megismerjék a bioélelmiszereket; a bioéletmód egészségmegőrző szerepét. Az alapítványosoknak a Corvinus Egyetem Kertészeti Karán tartott előadássorozata olyannyira sikeres volt, hogy az alapítvány Bioéletmód címmel a témákat könyv alakban is megjelentette, az érdeklődők haszonnal forgathatják.
A színvonalas munka szerkesztője, Solti Gábor vallja, hogy a biopiacokon és boltokban garantáltan ellenőrzött biotermékek kaphatók, ezért azon fáradoznak, hogy minél több ilyen létesüljön. Az alapítvány szervezte például az Újpesti Ökopiacot, tanácsot adott a telki, a fővárosi Fehérvári úti biopiac kialakításához. A szakember szerint ezek a piacok jó terepek a biotermékek megismeréséhez, a fogyasztás növekedéséhez. Ehhez azonban az kell, hogy az árak reálisak maradjanak, és a szerényebb jövedelműek is hozzájuthassanak termékekhez. A tapasztalatok szerint a vásárlók harminc-negyven százalékos felárat tartanak elfogadhatónak. Mivel csak az ország néhány pontján van biopiac (például Kecskeméten, Győrben, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Siófokon), nem mindenki juthat el ilyenre. Hogy a világtól eldugott, kisebb településeken élők is vehessenek garantáltan ellenőrzött árut, az alapítvány a Biogazda Füzetek sorozatában megjelentette a biotermelők listáját, amelyben bárki megtalálja a lakóhelyéhez legközelebbi biogazdálkodót és élelmiszer-feldolgozót.

Ezek is érdekelhetnek