A legjobb tanító a pénz

Május közepéig igényelhették a gazdálkodók a 2006-2007. évi területalapú támogatásokat. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban (MVH) lapunk érdeklődésére elmondták: a megadott határidőig 204 ezer kérelem, az egy évvel korábbinak a 98 százaléka érkezett be. A június 9-éig tartó meghosszabbítást figyelembe véve a 2005. évihez hasonlóan összesen 207 ezer körüli támogatásigényléssel számolnak a szakemberek.

GazdálkodásT. Dögei Imre2006. 05. 26. péntek2006. 05. 26.
A legjobb tanító a pénz

Mint ismeretes, az ár- és belvizek elleni küzdelem csúcspontján a kormány bejelentette: azok a gazdák is számíthatnak a területalapú támogatásra, akiknek földjeit, vetéseit a víz tönkretette. Tartják-e az egy hónappal ezelőtti ígéretet, s miként vélekedik az ajánlatról a brüsszeli adminisztráció? - tettük fel a kérdést. A válasz, idézem: "A gazdák gyors megsegítése érdekében a kormány április 4-én kelt cselekvési programjában úgy határozott, hogy a területalapú támogatás az ár- és belvízzel borított területeken is kifizethető..." Ezt erősíti Mariann Fischer Boelnek, az unió mezőgazdasági főbiztosának bejelentése: az igazolhatóan károsodott térségekben mind az uniós területalapú, mind a nemzeti támogatás kifizetése indokolt.
Az idén változott az igénylés módja. Nem postai úton, hanem a falugazdász-hálózaton keresztül juttatták el a kérelmeket az MVH-hoz. A hivatal jó tapasztalatokról számolt be, s a falugazdászok fokozott segítsége remélhetően a kevesebb hiánypótlásban is érzékelhető lesz majd. A 2000-ben készült légi felvételek alapján rajzolt térképeket sok helyütt újabbakra, 2005-ben készítettekre cserélték. Emiatt remélhetően csak csekély hiánypótlási határozatot kell készíteni - válaszolta felvetésünkre a hivatal illetékese.
Az MVH, úgy tűnik, túljutott a tanuló szakaszon, legalábbis ami a támogatási igénylések, pályázatok befogadását, értékelését és a kifizetések előkészítését illeti. A kifizetésekben tapasztalt fennakadásokat a sok támogatási jogcímmel, az előforduló adminisztrációs hibákkal, a bonyolult számítástechnikai programok alkalmankénti zavaraival, valamint az MVH hatáskörén kívüli körülményekkel indokolták.
A hektáronként harminc-negyvenezer forintos támogatás a jelek szerint tehát jó tanítómesternek bizonyult. A gazdálkodók a most igényelt pénzösszegek kifizetésére az agrártárca rendelete értelmében a SAPS esetében ez év december 1. és 2007. június 30., a Top up járandóságok vonatkozásában pedig 2007. január 1. és június 30. között számíthatnak.

Ezek is érdekelhetnek