Hétszáz liter egy juhtól

Az országban, de Európában is mintaértékű szaporítási eredményeket és technológiákat alkalmaz a bakonszegi Awassi Rt. Olyannyira, hogy most görög szakemberek jönnek tanulmányozni a módszert.

GazdálkodásBalogh Mária2006. 05. 05. péntek2006. 05. 05.
Hétszáz liter egy juhtól

Napjainkban már, úgy tűnik, nem lehetetlen belátásunk szerint ütemezni az állatok megtermékenyülését és szaporodását. Egy nemrégiben kötött görög-magyar egyezmény keretében ennek az eljárásnak a kikísérletezésére szerződtek azok a szakemberek, akik a bakonszegi őshonos juhfajták egész évi szaporodását vizsgálják. Máskülönben ezek az állatok csak az őszi szezonban hoznak utódokat, a tejelésük ezért idényjellegű.
Tapasztalatszerzés céljából több hónapig dolgoztak együtt görög és magyar állatorvosok. Azt vizsgálták, előidézhető-e a juhok tetszőleges szaporodása hormonális beavatkozással. A hagyományos őszi ciklus mellett is szaporodásra késztethetnék a juhokat, ha meggyőződnek róla, hogy bármikor előidézhető mesterséges nemi ciklus az anyaállatban. Tüszőfejlődést indítanak el tehát a petefészekben, ezt követően a petesejtek érettségét, termékenyülő-, illetve fejlődőképességét ellenőrzik.
A kísérletet a hajdú-bihari Bakonszegen, az Awassi Rt. mesterséges megtermékenyítő állomásán, valamint Budapesten hajtották végre. A vizsgálódást a munkacsoport Görögországban, az ottani őshonos fajtákon folytatja. A hazánkban egyedülálló próbálkozás tapasztalatait a bakonszegi cég az intenzíven tejelő állomány tenyésztésében alkalmazza majd. A szakemberek legfőbb célja a tejtermelés növelése és folyamatossá tétele, hogy a cég sajtüzemében egész évben előállíthatók legyenek juhtejből készülő különlegességek.
Nagy Sándor, az Awassi Rt. tenyésztési igazgatója érdeklődésünkre korábban már elmondta, termékeik között megtalálhatók a natúr és füstölt tehén- és juhsajtok, a gyergyói juhgomolya, a rántani való sajt, valamint a tavaly Magyar Termék Nagydíjat nyert füstölt sonkás sajttekercs és a juhkefír. A cég egyébként 95 százalékban exportra termel, termékeit hazánkban elsősorban a szupermarket-láncolatokban lehet megtalálni. A helybeliek szerencsés helyzetben vannak, mivel a cég központjában folyamatosan beszerezhetik a juhtej alapanyagú, közkedvelt és egészséges finomságokat.
A kosok tenyésztésbe vétele előtt rendszeresen ellenőrzik a sperma minőségét, hogy kiiktathatók legyenek a hibás utódok. A juhászatban eddig nem alkalmazott, de a szarvasmarháknál már elterjedt tenyészállat-célpárosításban is sikeresek az Awassi szakemberei. A juhokat mesterségesen termékenyítik meg.
A kiváló genetikai háttérrel rendelkező kosok mélyfagyasztott spermája a világ bármely országában megfizethető áron felhasználható. A hazai cégek közül egyedül a bakonszegi cég rendelkezik uniós szaporítóanyag-exporthoz szükséges engedéllyel. A minőségi munkát fémjelzi, hogy Európából egyedül az Awassi Rt. kapott lehetőséget amerikai beszállításra.

Egy évtized
A Bakonszegi Awassi Rt. tevékenységét tavaly az agrártárca a 74. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállításon az állattenyésztési ágazat fődíjával ismerte el. A társaság tíz éve hozta létre Bakonszegen mintagazdaságát, a juhszaporítási speciális eljárást pedig a társaság jogelődje több mint tizenöt esztendeje telepítette Magyarországra. A nemzetközi hírű társaság hazánkban egyedülálló intenzív technológiát alapozott meg a juhágazatban az izraeli awassi fajtát alapul véve. A cég telephelyein 2800 awassi anyajuhot tenyésztenek. Mára a csúcsegyedek egy laktációra jutó tejtermelése eléri a hétszáz litert, ami jócskán felülmúlja a merinó, a racka meg a cigája fajtákét. Ezek mellett a mintegy 2700 gyimesi racka alkotja az intenzív tenyészet törzskönyvezett juhállományát.

Ezek is érdekelhetnek