Műbio vagy valami más?

Ez az évszázad balhéja lesz - állítja a nevét harmadik kísérlet után is titkoló "zöld aktivista". Lapunk információi szerint az egyik legnagyobb vetőmag-termeltető hazai cég a teljes hazai vetőmagtermelés felét lefedő akcióba kezdett, amelyről érdekes módon egyik érdekelt sem hajlandó nyilatkozni. A vállalkozás illetékese lapunknak annyit mondott, folyamatban lévő ügyekről nem ad információt, a szakhivatal pedig, hasonló okokból, egyelőre nem ad szakvéleményt.

GazdálkodásBalázs Gusztáv2006. 05. 05. péntek2006. 05. 05.
Műbio vagy valami más?

A gond felettébb egyszerű: ha valaki génkezelt termék előállítására az európai uniós szabályozás keretein belül engedélyt ad, akkor az termelhető; ha nem, támogatás és semmi egyéb pályázati lehetőség nem jár utána. Ezzel szemben a helyzet az, hogy a magyar vetőmagpiacot meghatározó világcég kereste meg korábbi partnereit: álljanak át az úgynevezett alternatív földhasznosításra, s egy éven belüli fizetési kötelezettség nélkül előszállítási szerződést kötnek velük.
Ennek három módja lehet. Mint azt lapunkban korábban megírtuk, egyik lehetőség a bioetanol-gyártás, másrészt a hasznosítható mezőgazdasági hulladékok körének kiterjesztése, s végül marad az európai uniós felvásárlás ígérete - amely most stabilnak látszik, a valóságban mégsem az, hiszen a közösség miniszterei csaknem pontosan egy hete mondták ki, hogy minden korábbi rendelkezés ellenére új, a valódi értékesítési lehetőséget is mérlegelő szabályozást kell készíteni.
Úgy tudjuk, legalább ötvenezer hektár vetőmag-termőterületre szerződne jövőre a cég. Ennek bő harmada lenne csemegekukorica. A többi fele-fele arányban takarmánynak való és kísérleti (amelynek technológiai-beruházási előkészületei már folynak) bioetanol-gyártás alapanyagául szolgálható termény. A környezetvédők szerint nincs garancia sem a hosszú távú, az egészséget esetlegesen veszélyeztető következmények kiszűrésére, sem az állati vagy emberi génállományt is károsító hatások előzetes ellenőrzésére. A cég névtelenséget kérő illetékese viszont azzal érvelt lapunknak, hogy az új eljárások és termesztési technológiák egy része már bizonyította ártalmatlanságát.
A szerződési ajánlat viszont egyértelműen arról szól, hogy a vetőmagtermesztésre vállalkozó termelő korlátlanul elfogadja a cég technológiai ajánlatát, s azt a termesztési időszakban maradéktalanul betartja.
A környezetvédők szerint ez a "csinált bio" térhódításának kezdete, valójában a génkezelt szervezetek elterjesztésének állami elismerése. Margittai Ágnes, a Magyar Zöld Mozgalom szóvivője úgy véli, az unió súlyos hibát ejtett a GMO-termékek engedélyezésekor: nem volt elég idő az új fajták hatásának nyomon követésére. Agrárágazati szakértők szerint mindez porhintés, mert ezen az alapon fölösleges lenne az évezredek óta folyó nemesítési munka.

Ezek is érdekelhetnek