Udvarhölgyből mézkirálynő

Egyszer volt Budán kutyavásár - hagyta ránk a szólást a história. A jászberényi mézvásár aligha lesz hozzá mérhető - legalábbis az emlékezetben nem. Gyakoriságában ellenben sokszorosan túltett rajta: augusztus első szombatján tizenkilencedszer jöttek el az évek során a legnagyobb nyári méhésztalálkozóvá fejlődött eseményre Vásárosnaménytól egészen Zalaszentbalázsig.

GazdálkodásT. Dögei Imre2006. 08. 11. péntek2006. 08. 11.
Udvarhölgyből mézkirálynő

Eredetileg nagybani mézvásárnak szánta a rendezvényt a Jászsági Méhészegyesület, csakhogy más irányt vett a világ, az ötlet másképpen teljesedett ki. Termelői mézet valóban árulnak ugyan sokan, de van itt mézeskalácstól a mézboron át a legkorszerűbb, kényes-fényes mézpörgetőig minden. Üzletek is köttetnek. Van, akinek egy füstölő a vásárfia, és akad olyan méhész, aki egy mézszűrővel tér haza.
A mézvásári sokadalom illeszkedik a Jászberényi nyár rendezvényeihez. Például az immár hagyományos csángó fesztiválhoz, amelynek a Jászság Népi Együttes a házigazdája. Noha a méhészeknek a méz felvásárlási ára a legfontosabb információ - amivel mostanság elégedetlenek -, az erről szóló fórumhoz képest többen szorongtak a sportcsarnokban a mézkirálynő-választás eredményhirdetésén.
Mézkirálynőt a világ számos országában választanak. Nálunk a mézvásáron, az idén tizenkettedszer, tizenkét csinosság között mérlegelt a zsűri. Senki ne gondoljon azonban holmi szépségkirálynő-választásra, abból van már elég. Természetesen a megjelenés itt is sokat számít, de a jelölteket másról is faggatják. Főként arról, mit s miként tennének a hazai mézfogyasztás növeléséért. A méhészeti alapismeretek éppúgy előnyére válnak, mint a nyelvtudás.
A mézkirálynősködés olyan, mint valaha a pünkösdi királyság volt. Egy évig tart az országlás, aztán az utód fejét ékesíti majd a díszes korona. A múlt szombaton Magyar Levente, Jászberény város polgármestere a Budapesten élő Konopás Noémi frissen végzett tanárnő szőke hajára helyezte a királynői koronát. Udvarhölgyei: a Fehérgyarmatról érkező Csernyi Ágnes és a szintén fővárosi Skobrák Judit.
- Három éve már voltam udvarhölgy, s akkor úgy gondoltam, érni, tanulni kell még a mézkirálynői teendőkhöz - nyilatkozta boldogan lapunknak Noémi. Méhészcsaládban nőtt fel, első gyermekkori emléke a kék színű pergetőből kifolyó aranyló méz. (Nem mellékesen: tollforgató-gyakorlaton az ünnepelt a Szabad Földnél töltött el két évet.)
- Jól hangzik a mézkirálynői titulus. De vannak-e eszközei a jelenlegi, szerénynek mondható, évi negyvendekás fejenkénti mézfogyasztásunk növeléséhez?
- Ha pénzre gondol, akkor nincsenek. Más módszereket választok tehát. Tanítani szeretnék ugyan, de vonzódom az újságíráshoz is. Úgy gondolom, a média nagyon sokat tehet a méz népszerűsítéséért, s azon leszek, hogy így is legyen. A legfiatalabbakat kellene megcélozni. Szívesen jelennék meg gyermekeknek tartott rendezvényeken, valamint művészeti fesztiválokon és sportrendezvényeken is.

Ezek is érdekelhetnek