Eurók energianövényre

Már a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) keretében a mezőgazdasági termelés diverzifikációja, azaz több lábon állásának előmozdítása során lehetőség volt arra, hogy a megújuló energiaforrások - elsősorban saját célú - felhasználását támogatni lehessen. Igaz ugyan, hogy a lehetőséggel viszonylag kevesen éltek, mivel az energetikai beruházások általában drágák. De például a kertészeti ágazatban többen is érdeklődtek az energiafű hasznosításával kapcsolatban, mivel ez az ágazat köztudottan energiaigényes, ha a termelést fóliasátorban vagy üvegházban végzik. Az energiafüvet ugyanis "mellékesen" meg lehet termelni, az általa adott energia pedig jól hasznosítható a különböző technológiai folyamatokban.

Gazdálkodás2006. 09. 01. péntek2006. 09. 01.
Eurók energianövényre

2007-től - az unió új költségvetési időszakának kezdetétől - működik majd az EU-ban az Egységes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA), amely magában foglalja az AVOP, azaz az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program, valamint az NVT forrásait. Így várhatóan a következő években igen jelentős támogatási forráshoz - száz­, sőt ezermilliárd forintos nagyságrendben mérhető pénzösszegekhez - juthat a magyar mezőgazdaság. Ebből pedig támogatni lehet a megújuló energiaforrások hasznosítását is.
Ez év elején elkészült az a koncepció, amelynek segítségével Magyarország meghatározó bioüzemanyag-előállító állam lehet Európában. A koncepció lényege, hogy az európai piacon még néhány évig hiány lehet bioüzemanyagokból. A statisztikai adatok szerint napjainkban az uniós országok mintegy 800 ezer tonna bioetanolt használnak fel évente. Az uniós célkitűzés azonban az, hogy belátható időn belül, pontosabban 2015-re a felhasználás a többszörösére nőjön.
Magyarország a növekvő uniós bioetanol-szükséglet mintegy tíz százalékát állíthatná elő. Így három-négymillió tonna gabonából lehetne előállítanunk bioetanolt. A bioüzemanyag-termelés fellendítéséhez a szükséges alapanyag rendelkezésre áll. Ezáltal számos kistérségben lehetőség nyílik arra, hogy a következő években helyi bioetanol-gyártó üzemek létesüljenek, részben uniós források felhasználásával. Ezek termelését azután nagyobb feldolgozókban lehetne "továbbfinomítani". A kisebb üzemek létesítéséhez maximum egymillió eurónyi támogatás adható.
Az első fecskék már megjelentek, mivel mind a kisebb üzemek építésére, mind a nagyobb beruházások megvalósítására több cég is jelentkezett, köztük a svéd többségi tulajdonú SEKAB, amely magyar érdekeltégén keresztül több százmillió eurós beruházást valósít meg Magyarországon. A bioetanol termelése várhatóan 2008. végén kezdődhet meg.

Ezek is érdekelhetnek