Hová kerül a vidék pénze?

Halandó számára szinte felfoghatatlanul nagy összegről, 1200-1300 milliárd forintról folyik a vita. Pontosabban arról, hogy az előbbi pénzt - mely 2007 és 2013 között a magyar agrárgazdálkodást és vidékfejlesztést szolgálná - miként osszák fel. Az EU jövő januártól induló, hétéves költségvetésében ekkora keret áll rendelkezésre Magyarország számára.

GazdálkodásO. Horváth György2006. 09. 01. péntek2006. 09. 01.
Hová kerül a vidék pénze?

A napokban megkezdett társadalmi egyeztetésből eddig egy dolog derült ki: a különféle érdekképviseletek eltérő elképzelésekkel bírnak. A döntően magántermelők és családi gazdálkodók érdekeinek védelmét felvállaló, a Fidesz segítségével a parlamentbe is bekerült Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) úgy véli, az agrártárca által elkészített stratégia hibás, mert nem elsősorban a kisvállalkozás-fejlesztésre, falumegújításra helyezi a hangsúlyt. Való igaz, a tárca főként a gépbeszerzést és a bioenergia-termelésre való átállást tekinti fő céljának. A nagyobb üzemek érdekeit képviselő Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége (MOSZ) sem elégedett: ők leginkább a technológiai lemaradás felszámolását tartják fontosnak. A minisztérium elképzelése szerint a hét évre jutó 1200-1300 milliárd forint 45-55 százalékát - 619 milliárd forintot - a versenyképesség javítását szolgáló támogatásokra szánná. Az agrárkörnyezet-védelemre 36-37 százalék - 441 milliárd forint -, a vidéki életminőség javítására 10-14 százalék - 134 milliárd -, míg a most Leader+ néven futó, lényegében a helyben kitalált gondolatok helyben történő megvalósítását segítő programra 5-6 százaléknyi - 63 milliárdos - rész jutna. A Magosz elsősorban a vidéki életminőség javítását megcélzó 10-14 százaléknyi részt kevesli, míg a MOSZ az első, legnagyobb, 619 milliárdnyi részt bővítené.
Az uniós csatlakozástól - 2004 májusától - ez év végéig elméletileg az agrárfejlesztésekre, a nemzeti fejlesztési terv részét képező agrár- és vidékfejlesztési operatív programon (AVOP) keresztül 105 milliárd, a vidékfejlesztésre a nemzeti vidékfejlesztési terv (NVT) céljaiként 192 milliárd forintot költhettünk el. Azért csak elméletileg, mert már most látszik, hogy az NVT kereteiből mintegy 80 milliárd forint megmaradt.
Ennek főként az az oka, hogy az NVT-t Brüsszellel csak későn lehetett elfogadtatni, késett a programot működtető intézmények felállítása, ráadásul a tárca egy támogatásról, a gazdák korai nyugdíjazásának segítéséről meg sem hirdette a pályázatot. Mindenesetre ezt az összeget országunk át szeretné vinni a 2007-2013-as időszakra, vagyis ennyivel lehetne növelni a forrásainkat. Brüsszel azonban e lehetőségről eddig még nem döntött. Amennyiben azonban ez lehetővé válik, akkor a 80 milliárd a vidékfejlesztési célok támogatási keretét fogja bővíteni.

Ezek is érdekelhetnek