Túzok diktál vetésforgót

Terepjárója mozgó rendelő, aktatáskája tervek dossziéival tömve. Pedig a mindig úton lévő mezőkövesdi állatorvos röghöz kötött tanyagazda is. Pályázata a táj- és túzokvédelemre alapozta gazdálkodását, juhállománya pedig elnyerte az állatjóléti, állathigiéniai program támogatását.

GazdálkodásKeresztény Gabriella2006. 10. 13. péntek2006. 10. 13.
Túzok diktál vetésforgót

- A mi tanyánk már a borsodi Mezőség része - mutat a patak túloldalára műszerekkel, gyógyszerekkel döcögő terepjárójából a szentistváni határban Jakab József. - A Mezőség a Bükki Nemzeti Park tájvédelmi körzete. Kényes természeti terület, ahol a hegyekből lefolyó vizek hordalékai a löszös pusztán, szikes gyepen hihetetlenül gazdag növény- és állatvilágot teremtettek. Egyik legfőbb értéke a túzok. Nem véletlenül lett az agrár-környezetvédelmi gazdálkodás kiemelten támogatott területe, ami zömmel uniós, húsz százalékban hazai forrást biztosít a túzokélőhelyek védelmét szolgáló szántóföldi növénytermesztésre és a legelő állattartásos gyepgazdálkodásra. A többfunkciós uniós modell szlogenje: "Harmóniában a természettel!" Annak értékeit, a talajt, vizet, levegőt védve termelünk vegyszermentes, egészséges élelmiszereket, aminek népességmegtartó ereje is van.
- Gazdasága működését hogyan tudja összehangolni állatorvosi munkájával?
- Sokat megyek, keveset alszom, évek óta nem nyaraltunk - mondja egy szuszra, már a takaros juhászporta ebédlőjében. - Pedig alkalmazottaink is vannak. De paraszt őseim vére nem vált vízzé, a gazdálkodás mindig vonzott. Iszonyú nehéz volt ebből a sár- és gaztengerből, szétlopott romhalmazból létrehozni a tanyát. Úgy kezdődött, hogy gazdálkodó szüleink kárpótlással visszakapták földjeiket. Betéti társaságot alapítottunk feleségemmel. Jogilag saját földünk nem lehet, ezért a negyven hektár szántó egy részét szüleinktől béreljük, a kétszáz hektáros gyepet és legelőt pedig a Bükki Nemzeti Parktól. Később megvettük ezt az egykori téesztanyát, és agrárminisztériumi, illetve területfejlesztési pályázattal sikerült 1997-98-ban felújítani, kiépíteni az infrastruktúráját. Minden további fejlesztést, gépesítést pályázati támogatásból, banki hitelekből finanszíroztam, állatorvosi jövedelmem nagy részét is a gazdaságba fektettem. Juhokat tartok, aminek itt hagyománya van, bár jövedelmezősége most a bárányok olasz exportjával kimerül.
- Tájvédelmi körzetben adott lehetőség az NVT agrár-környezetvédelmi pályázata. Nem jár ez sok kötöttséggel?
- De igen. Mi kezdettől fogva természetvédelmi feladatokat is elláttunk, előírásokat betartva gazdálkodtunk, csak éppen nem adtak érte támogatást. Ez a pályázat mentőöv volt! Segítség nélkül hosszú távon nem lehet fenntartani a környezetvédelmi megszorítások miatt viszonylag költséges, hozamában szerényebb ökológiai gazdálkodást, amelynek keretében nyilván nem a termésátlagot, hanem az értékmegőrzést tartják elsődlegesnek. A 2004-től 2009-ig tartó programban szántóföldi növénytermesztésre hektáronként mintegy hatvan-, legelő- és gyepgazdálkodásra harmincezer forintos támogatást kapok. Ez az összeg csak a fennmaradáshoz elég, a fejlesztéshez, eszközbeszerzéshez nem. Ahhoz továbbra is önerőre, hitelekre és egyéb pályázati lehetőségre van szükség. Vagyis munkámban, a forráskeresésben is több lábon kell állnom, mert fejlesztés nélkül idővel lemaradnék.
- Nagyon szigorúak ezek a gazdálkodási szabályok?
- Inkább azt mondanám, bonyolultabbak a hagyományosnál. Aki felvállalta, ismeri az előírásokat. A túzokvédelem céljával speciális, ötéves vetésforgót alkalmazunk. A területen minimum húsz százalék a pillangós növény, mert a túzok lucernában fészkel, tíz százalék a repce, mert azt is szereti, húsz százalék a gabona, maximum húsz százalék az egyéb növényi kultúra, és minimum ilyen arányú a terület ugaros pihentetése. Rovarölő szer használata csak a repcénél engedélyezett, mélyművelés csak ötévente egyszer, műtrágyázni évente, hektáronként kilencven kilogramm nitrogén hatóanyagig lehet, s ez a mérték érvényes mindenféle tápanyag-utánpótlásra. Kötelező a hatméteres, vegyszermentes parcellaszegély, ebben gyomirtó nélkül nyakig érne a gaz, ha nem állnánk neki fogas boronával. A lucernát a terület egyik felén június 15-éig - ekkor hagyják el fészkeiket a kis túzokok - tilos kaszálni, pedig májusban a legértékesebb a fehérjetartalma, később elvénül. A másik felét április 25-éig lehet, akkor viszont még gyenge tápértékű. A legelőt is csak június 15. után kaszálhatjuk. Kötelező a vadriasztó lánc, a fészkek körüli karéjok meghagyása, az ősgyepet egyengetni, tárcsázni, boronázni tilos, a bálákat egy hónapon belül le kell hordani róla. E kívánalmak miatt a gépeket csaknem egy időben vetjük be, ráadásul a talaj egyenetlensége miatt hamar tönkremennek. Nagy segítség lenne, ha a programhoz csatlakozna kiegészítő eszköztámogatás is. Nem kellene kölcsönkérni, hitelből vagy pályázattal próbálkozva újakat beszerezni. Ez nem panasz! A "nyűgök" s a kisebb terméshozam ellenére is ez a jövő gazdálkodása a tájvédelmi körzetben.
- Az állatjóléti támogatásra bárki bármilyen állattal pályázhat?
- Igen, ha az állománya megfelel a fajok állategységi előírásainak. Én 2005-ben és 2006-ban pályáztam, ami azt jelenti, hogy ha megvalósítom a jószágok komfortot, egészséges, higiénikus, biztonságos, jó közérzetet nyújtó beruházásait, az ellenőrzések után az adott évre több mint 24 ezer eurót, hatmillió forintos támogatást kapok 666 darab birkámra. A 2005-ös létesítményeket, a sérülésmentes kerítést és karámot, a tűzi víztározót, a nyári menedéket, a korszerű etetőt és itatót, a takarmánytárolót, -keverőt és -darálót nemrég szemlézték, a revizorok mindent jónak ítéltek. A kifizetés viszont később lesz, mindennek a költségeit mindig nekem kell megelőlegeznem, önerőből vagy hitelből. Ebben az évben többek között a villamos rendszer korszerűsítése, lábbarát kifutó, fagyásmentes itató, újabb delelő kialakítása is szerepel, amire támogatási kérelmet jövő áprilisban nyújtok be.
- Gyakorlott pályázó, ha az agrár-környezetvédelmi és állatjóléti beadványáért meg is dicsérték. Több százezer forintot vagy négy-öt százalékos jutalékot is kérhetne mások pályamunkáinak elkészítéséért.
- No persze, ha két életem lenne! De fiam is csak egy van, arra számítottam, hogy az agráregyetem közgazdasági szakát elvégezve a legnagyobb támaszom lesz. Ezzel szemben egy bankban fog dolgozni. Arról viszont még nem tettem le, hogy a juhtartás fenntartására összehozzak egy több ezres juhállományú termelői csoportot, mert sikerrel pályázhatnánk ilyen támogatására is a helyben vágástól kezdve a termék értékesítéséig, ami jelenleg olasz kézben van. A gyapjú nehéz ügy, annak árát ausztráliai termelők a mélypontra vitték. A termelői csoport nagy kihívás. A juhászok mindig maguknak való emberek voltak, nehéz lesz őket összetoborozni.

Ezek is érdekelhetnek