Farmerésszel brit módra

GazdálkodásT. Dögei Imre2007. 03. 30. péntek2007. 03. 30.
Farmerésszel brit módra



Kétezer-négy elején még 15 tagállam ötmillió gazdáját támogatta a kap, napjainkban pedig már 27 ország 15 millió parasztja folyamodik - az ugyanakkora, negyvenmilliárd eurós támogatásért. Másként látja a jövőt például a derűs angol, aki előtt már beszüremlik a fény az erdő sűrűjébe, mint a borús magyar, aki alighogy megkezdte küzdelmét a bozótrengeteggel.
Martin Haworth, a Brit Farmerek Egyesületének stratégiai igazgatója szerint jelenleg a vita inkább a támogatásokra, mintsem a piacra összpontosít. Pedig az agrártermelők bevételeinek csupán 16 százaléka a szubvenció, a többi a termékek eladásából, tehát a piacról származik. Nem célszerű hát folyton a támogatások miatt panaszkodni, hiszen ez a legtöbb országban kedvezőtlen társadalmi visszhangot kelt - ajánlotta saját tapasztalataik alapján az igazgató.
- Kiknek az érdekeit képviselik Önök, s milyen módszerekkel? - fordultam hozzá.
- A brit agrártermelés háromnegyedét termelő mintegy 55 ezer farmer szolgálatában állunk. Profi módon dolgozunk otthon és Brüsszelben egyaránt, tömegdemonstrációkat nem szervezünk - felelte a több mint negyedszázada az egyesületnél dolgozó szakértő. - Inkább ezek okait fojtjuk el már csírájában. Megakadályozzuk például, hogy szakszerűtlen s ezért közfelháborodást okozó intézkedéseket hozzanak. A környezetszennyezésre hivatkozva nemrég adókkal akarták sújtani a műtrágyákat. Mi ezt nem üres tiltakozással, hanem új, hatékony és kíméletes növénytáplálási technológiák szorgalmazásával hiúsítottuk meg.
- Ez szoros kapcsolatot sejtet a kormányzattal.
- Viszonyunk harmonikus, hiszen együttműködés nélkül nem jutnánk ötről hatra. Ám a kormányzati politikák változhatnak, így nem engedhetjük meg magunknak, hogy bármelyik párthoz is kötődjünk.
- Akkor nyilvánvalóan parlamenti képviselőjük sincs.
- Legutóbb hetven éve volt a farmerszövetség elnöke egyben parlamenti párt képviselője is. Harminc éve fordult elő utoljára, hogy megbízatását követően került képviselői státusba az érdekvédelem korábbi vezetője.
- A brit farmerek miként viszonyulnak a kormánynak az agrártámogatások alapos megnyirbálását indítványozó javaslatához?
- Gazdálkodóink akkor lennének partnerek ebben, ha az unió egészében érvényesülne a leépítés. Hogy a javaslat mikor válik valósággá, azt nem tudhatom - előzte meg kérdésem az igazgató.
- Jó-jó, de rendre fölemlítik, hogy az uniós támogatások legnagyobb haszonélvezője az angol királyi család.
- Nem feltétlenül van összefüggés a nagy termelők támogatása és társadalmi státusa között - kerülte meg elegánsan a választ Martin Howarth.

Ezek is érdekelhetnek