Az osztrákok füve zöldebb

Gazdálkodás2007. 05. 25. péntek2007. 05. 25.
Az osztrákok füve zöldebb

Első számú cél - ez volt a neve annak a programnak, amelynek révén az uniós csatlakozás előtt és után Ausztria legszegényebb tartománya, Burgenland hatalmas forrásokhoz jutott. Főként a falusi turizmus virágzott fel. A hogyanról a pár száz lakosú Lutzmansdorfban, azaz Locsmándon érdeklődtünk. Günther Plöschl, a helyi borászszövetség vezetője szerint a legfontosabb a minőségi turizmus továbbfejlesztése. Az EU támogatásával sikerült végrehajtaniuk a szükséges technológiai beruházásokat. Az unió mellett persze a helyi önkormányzatok is komoly hírveréssel segítettek. Nemcsak a jó bor a siker titka, hanem az együttműködés is. A turizmus a régió közös terméke.
A falu határában fürdő és szálloda épült. Kiötölték, hogy a kisgyermekes családokat célozzák meg szolgáltatásaikkal, amelyek gyakorta nehezen tudnak együtt nyaralni. Jellemző, hogy vendégeik egyötöde Magyarországról jön, csehek, szlovákok, németek és osztrákok lepik el a falut, munkát és bevételt adva az ott élőknek. Ezt csak jó hírveréssel lehetett elérni.
Összefogás nélkül nem megy - ez a lényege Alfred Izczepanski, az Oberpullendorf Térségi Turisztikai Egyesület elnöke mondandójának.
- Volt három-négy idealista, akik megálmodták a projektet - idézi fel. - Aztán jött az unió, és megépült az, amit itt látnak, a hotel, az infrastruktúra. De az unió mindehhez kevés. A lényeg a szervezettség: Burgenland, a régió, a kistérség és az önkormányzatok összefogása.
Magyarországon 7500 falusi vendéglátóhelyet tartanak nyilván. Bortúrákat is szerveznek a régiók, a borvidékek. Jó évtizede egyre bővül a lovas turizmust szolgáló vállalkozások száma. Az osztrákhoz hasonlóan egységes szerkezetű, egy-egy térségre kitalált és kiépített vendégfogadási rendszert viszont még nem sikerült kitalálni. A műsorban megszólaló sikeres, a vidéki turizmussal foglalkozó vállalkozók ma még inkább magányos harcosok. Állításuk szerint az egyes vendéglátóhelyek megerősítése, fejlesztése tart. Összefogásuk a későbbi években várható.

Ezek is érdekelhetnek