Biogazda a tanyán

Gazdálkodás2007. 05. 11. péntek2007. 05. 11.
Biogazda a tanyán

- A biogazdálkodásnak az a lényege - magyarázza -, hogy egészségesen tartjuk a talajt, egészséges lesz a növény, egészséges lesz az állat, egészséges lesz az ember. A talajban táplálkozó giliszták hasznára vannak a növényeknek, a talajba visszajuttatott szerves anyag pedig újból a mikroorganizmusokhoz kerül, és az egész folyamat kezdődik elölről.
Nemes Mátyás elsősorban szántóföldi növényeket és zöldségeket termeszt, távol-keleti salátákból a legtöbbet a magyar piacon. Fóliasátrukat fatüzelésű kazánnal védik a fagytól. Tűzterébe egy tartályból csigarendszeren keresztül jut a faapríték, ott kényszerlevegőztetéssel gyorségést gerjesztenek. Akár másfél méteres lángot is be lehet fújni a hőcserélőbe. Üzemeltetetési költsége fele a hagyományosnak, mégsem elterjedt, mert nem épült ki a gyártó kapacitása. A gazdák nem nagyon pályáznak gépezetekre, mert túl nagy a pályázatokkal kapcsolatos adminisztráció, miközben húsz százalék az áfa, de csak 16 százalék az állami támogatás.
Érthető, miért válik az áfacsalások melegágyává a fatüzelésű kazánok vásárlása, már azok körében, akik egyáltalán hallottak róla.
Nemes Mátyás szerint mindazonáltal Magyarországon ma azért éri meg biogazdálkodni, mert ez az egyetlen terület, amelyen a gazda magas szintű munkájának ellenértékét európai színvonalon fizetik meg. Amennyiben direkt módon értékesíti a termékét - háztól vagy piacon -, akkor mindaz a haszon, ami egyébként a nagykereskedőnél vagy a kiskereskedőnél csapódna le, megmarad a családja számára.
Véleménye szerint a hozzá hasonló biogazdák számára nem hoztak áttörést az uniós pályázatok. Ahhoz például kicsi a gazdaság, hogy megvegyen egy nagy teljesítményű gépet, egyszerűen nem éri meg - a kis gépek vásárlását pedig a pályázatok nem támogatják. Ebből adódódóan tehát a fülöpjakabi gazdának ezután is mindent önerőből kell megoldania.

Tápdús talaj
A biogazdálkodás fellegvárában, Fülöpjakabon a szerves trágyát komposztálás után használják fel. Polyák Mária biogazdálkodónál a szerves hulladék egy része a saját gazdaságukból, állatállományukból, illetve a környék állattartóinak gazdaságából, állattartó telepeiből, extenzív, külterjes tartásából kerül ki. A közparkok, virágládák földjének tápanyag-utánpótlását is az összegyűjtött nyesedék, zöldhulladék, levél, fűkaszálék komposztálásával oldja meg az önkormányzat.

Pénz vidék
A Szabad Föld és az m1 tévéadón futó Pénz vidék című műsor együttműködést kötött, melyben lapunk vállalta, hogy az adás legérdekesebb témái közül válogatva bemutat egy-egy riportot.

Ezek is érdekelhetnek