Intervenciós szélmalomharc

GazdálkodásT. Dögei Imre2007. 05. 25. péntek2007. 05. 25.
Intervenciós szélmalomharc

Az egyezség szerint a következő három évben építik le az intervenció rendszerét: a júliusban kezdődő 2007-2008-as piaci évben másfél millió tonnában határozzák meg a kötelező felvásárlásra felajánlható kukorica mennyiségét, majd a következő évben ez a szint 700 ezer tonnára csökken. Végül a 2009-2010-es piaci évben már nulla lesz az intervencióra felajánlható mennyiség.
Gráf József magyar miniszter szavai szerint, legalább átmeneti felkészülési időt kapott hazánk. Mint ismeretes, az unió intervenciós kukoricakészleteinek négyötöde magyar volt (az utóbbi időben kilencről a harmadára, hárommillió tonnára csökkent). Egyébként a mezőgazdasági biztossal együtt kidolgozott egyezség szerint az intervenció eszköze intézményesen nem, csak a gyakorlatban szűnik meg 2009-től, mivel az Európai Bizottság a későbbiekben rendkívüli esetben, ha azt a piaci feltételek indokolják, alkalmazhatja a garantált felvásárlást. A miniszteri tanács döntése elfogadhatatlan, mert anélkül állapodtak meg, hogy megvárták volna az Európai Parlament (EP) erre vonatkozó jelentését - nehezményezte Glattfelder Béla magyar néppárti képviselő, a parlament kukoricaintervenciós ügyekben illetékes jelentéstevője (uniós nyelven: raportőre). Igaz, az EP állásfoglalása jogilag nem kötelező a tanácsra, mégis sajnálatos, hogy a parlamentet agrárügyekben (is) semmibe veszik.

Kétszáz hektártól elektronikusan
Évente 250 ezernyi, uniós támogatás iránti kérelem érkezik az MVH-hoz, amelyek feldolgozása hatalmas munka. Tetézi mindezt, hogy az igénylések egy része hiánypótlásra szorul, a kifizetések csúszásának ez az egyik oka. E gondot enyhítheti, hogy az MVH a kitöltés biztonságát növelő elektronikus igénylés-kitöltési programot vezetett be.
Egyelőre csak a kétszáz hektárnál nagyobb támogatott területtel rendelkező gazdálkodóknak kínálják fel a rendszert - tájékoztatott Soproni Horváth Lajos, a hivatal sajtófőnöke. Összesen négyezer gazdálkodóról van szó, ám ők a SAPS-területek csaknem felén termelnek: 88 ezer fizikai blokk mintegy 176 ezer parcelláján.
Az érintettek az elektronikus támogatásigénylés-kitöltést, illetve az MVH által e feladatra felkészített falugazdászok tanácsadását, ingyenes szolgáltatásként, az Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) kistérségi központjaiban vehetik igénybe. Azok, akik rendelkeznek a szükséges számítástechnikai háttérrel (internetkapcsolat, DVD-lejátszó és külső adathordozó-csatlakozás), otthon (telephelyükön) is élhetnek az elektronikus kitöltés lehetőségével. A kérelmeket - elektronikus aláírás híján - továbbra is kinyomtatott változatban és aláírva kell benyújtani az MVH-hoz.

Ezek is érdekelhetnek