Agrárteher a bővülésen

Mindössze 1,4 százalékkal nőtt a gazdaság a második negyedévben a KSH adatai szerint, ami a legborúlátóbb várakozásoknak is alatta marad. Az okokat egyelőre csak sejthetjük, ám valószínű, hogy a Gyurcsány-csomag közösségi és magánfogyasztást visszafogó hatásának, valamint az agrárium igen alacsony teljesítményének döntő szerepe lehet benne. A mezőgazdaságban 2007 fekete év lesz – fejtegette nemrég Soós Lőrinc, a KSH volt elnökhelyettese. A szakértő szerint a bruttó hazai termék (GDP) bővülését a súlyos aszály az idén akár fél százalékponttal is lassíthatja.

GazdálkodásT. Dögei Imre2007. 08. 31. péntek2007. 08. 31.
Agrárteher a bővülésen

A gyökerek 2003-ig nyúlnak vissza. Akkor a növénytermesztés – szintén a rendkívüli szárazság miatt – mélypontra zuhant, az összes gabonatermés 8,8 millió tonnára esett vissza. Tetézte az állatállomány 1980-as évek első fele óta tartó látványos zsugorodása. A következő évben, 2004-ben a hazai mezőgazdaság soha nem látott termelési csúcsot ért el, és a korábbi 15,8 millió tonnás összes gabonarekordot messze meghaladva csaknem 17 millió tonnát termelt. Így történhetett, hogy a kicsiny (négy százalék alatti) nemzetgazdasági súlyú agrárium a 2004. évi csaknem négy százalékpontos teljes GDP-növekedésből 1,2 százalékpontot adott.
Mezőgazdaságunk történetében példátlan módon az ágazat az ország javára a következő két évben, 2005-ben és 2006-ban is kiemelkedőt, jóval az átlag felettit produkált. Most viszont itt a fekete év, a gazdaságpolitikának tehát fel kell készülnie az agrárium egyébként is szokásos hullámzásaira – figyelmeztetett a szakember. A jelenleg ismert becslések közül még az optimistábbak sem taksálják tízmillió tonna fölé a várható gabonatermést, az állatállomány pedig alig több a nyolcvanas évek közepén számba vett harmadánál.
Mindezekből egyértelműen következik, hogy az agrárium 2006-hoz viszonyított visszaesése húsz százalék körüli lesz, ami az ágazat 3,7 százalékos nemzetgazdasági súlyát figyelembe véve legalább fél százalékponttal mérsékli az ország GDP-jének 2007-es növekedési indexét. Ráadásul ez, szerencsétlen módon, éppen abban az időszakban következik be, amikor – az ismert okok hatására – a negyedéves GDP-növekedési index a korábbiak harmadára esett vissza.
A mezőgazdasági termelés évközbeni egyenetlen eloszlása miatt az ágazatnak a GDP-ben megjelenő súlya a harmadik negyedévben a legnagyobb. A fentebb vázolt tendenciák tehát a november közepén megjelenő harmadik negyedévi gyorsbecslésekben (már az őszi növények betakarításának első adataival) várhatóan a második negyedévinél is erőteljesebben érvényesülnek. Piaci elemzők 2007-re átlagosan 2,4 százalékos GDP-növekedést várnak. A harmadik negyedévben a bővülés üteme az előbb leírtak szerint 1,9-2 százalék körüli lehet.

Ezek is érdekelhetnek