Európai etanolkeringő

Tavaly a 2005. évi hárommillió tonnáról 78 százalékkal, 5,38 millió tonnára ugrott az Európai Unió bioüzemanyag-felhasználása – jelentette a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó EurObserv’ER konzorcium.

GazdálkodásT. Dögei Imre2007. 08. 24. péntek2007. 08. 24.
Európai etanolkeringő

Németország az unió messze legnagyobb felhasználója ezen a téren, ott a múlt évben több mint 3,34 millió tonna bioüzemanyagot égettek el. Egyébként tavaly Németországban 1,56 millió hektáron termeltek energiacélú kultúrákat. A megújuló energiák kutatására és piaci bevezetésére 2006-ban 520 millió eurót fordítottak. A német agrárpolitika hosszú távú célja a bioüzemanyag előállítása mezőgazdasági hulladékból élelmiszer-alapanyag helyett.  Ez utóbbi felhasználása Európában felettébb drága, és kedvezmények, támogatások nélkül nem lehetséges – jelentette ki ez év áprilisában Magyarország berlini mezőgazdasági attaséja. A biodízel és a bioetanol előállítása Európában átmeneti jelenségnek tekinthető, csupán addig alkalmazzák, amíg nem áll rendelkezésre jobb technológia, például a BTL szintetikus üzemanyag. Ennek elterjedése 10-15 év múlva várható.
A bioüzemanyag-felhasználásban a második Franciaország 682 ezer, a harmadik pedig Ausztria 275 ezer tonnával. Az EurObserv’ER úgy értékeli az adatokat, hogy a növényi alapú üzemanyagok felhasználásában tapasztalható robbanásszerű fejlődés motorjai a németek, akik úgy tekintenek erre a termékfajtára, mint amelyik teljes körűen képes helyettesíteni a hagyományos benzint és gázolajat. A biodízel egyelőre sokkal elterjedtebb, mint a bioetanol. A konzorcium jelentése ugyanakkor megállapítja: a tagországok jelentős hányada nem lesz képes teljesíteni azt a direktívát, amely szerint az unióban 2010-re a teljes felhasznált üzemanyag-mennyiség 5,75 százalékának bioeredetűnek kell lennie.
Magyarországon komoly és kevésbé annak tekinthető pénzügyi körök eddig összesen évi kilencmillió tonnányi kukorica-alapanyagot igénylő etanolüzemet jelentettek be. (Zárójelben: eddig a 2005. évi rekordévben termett ennyi tengeri!) Nem kevés közülük jövőre kezdené a termelést, ám ehhez az idei nagyon szerény és nagyon drága kukoricából kellene bevásárolniuk. Úgyhogy alighanem csúszik a hazai bioetanol-program.

Ezek is érdekelhetnek