Jánoshalmi sárga arany

Gazdálkodás2007. 08. 24. péntek2007. 08. 24.
Jánoshalmi sárga arany


Az ország legjelentősebb napraforgó-termesztői és -kereskedői gyűltek össze Jánoshalmán, hogy megtekintsék a termést a Pioneer cég kísérleti napraforgótábláin. A nemzetközi vetőmag-forgalmazó vállalat elsőként hazánkban hozta forgalomba azt a hibridjét, amely ellenáll a gyomnövények utólagos vegyszerezésének. Ugyancsak itt mutattak be egy különösen olajdús napraforgófajtát. A hazai vetőmagkínálat minősége azért sem közömbös, mert az Európai Unió napraforgó-termelésének egyötödét Magyarország adja.

A napraforgó, mint sok más kultúrnövény – a kukorica, a burgonya vagy a paprika – az amerikai kontinensről származik. Van még egy géncentruma Oroszországban, erről azonban kevesebbet beszélünk, mindenki az amerikai származását hangsúlyozza. Jelentősége a nyolcvanas években nőtt meg, mára már kozmopolita növénynek számít, a világ minden pontján termesztik. Népszerűségét annak köszönheti, hogy a hetvenes-nyolcvanas években étrendünkben előtérbe kerültek a növényi olajok az állati zsírokkal szemben.
Az utóbbi években a napraforgó-termesztés újabb lendületet kapott az unióban, s így Magyarországon is. Mégpedig mert Brüsszel kötelezi a tagállamokat, hogy a napraforgóból nyert biodízelt üzemanyagként használják.
Popp József, az Agrárgazdasági Kutatóintézet igazgatója a várható áremelkedést is ennek tulajdonítja. Szerinte a napraforgó vetésterülete évek óta körülbelül 500-550 ezer hektár, a terméshozam 1-1,2 millió tonna. Az EU 27-ek közül az uniós termelés húsz százalékát mi adjuk. A következő években növekszik mind a mag, mind a napraforgóolaj ára. Ennek egyik oka a biodízelgyártás felfutása, ami a magasabb olajtartalmú napraforgó termesztését igényli. A feldolgozók olajprémiumot is fizetnek. És nemcsak biodízelre jó a magas olajtartalmú napraforgó, jobb minőségű étkezési olajat is lehet nyerni belőle.
A napraforgó legnagyobb ellensége a gyom. A cég egy olyan hibridfajtát (E 82) fejlesztett ki, amely ellenáll a szántóföld gyomnövényeinek. Az elsőként Magyarországon bevezetett technológia lényege, hogy az ilyen módon kezelt, speciális napraforgófajta ellenáll a permetezőszernek, amelytől a gyom elpusztul. Másik sajátossága, hogy a hagyományos gyomirtókkal szemben ez a technológia nemcsak eső után hatásos, hanem a mifelénk is egyre gyakoribb, aszályos időben is.
A jánoshalmi gazdálkodók, köztük Farkas András növénytermesztő is, már kipróbálták ezt a fajtát. Elmondta, hogy összességében 3600 hektáron gazdálkodnak, minden évben hat-hétszáz hektáron napraforgót termesztenek, betartva az ötéves vetésváltást. Ezen a területen sok gondot okoztak a gyomok. A Pioneer újdonsága az időjárástól függetlenül bevált, vetés utáni kezeléssel meg tudják oldani a táblák gyommentesítését.

Pénz vidék
A Szabad Föld és az m1 tévéadón futó Pénz vidék című műsor együttműködést kötött, melyben lapunk vállalta, hogy az adás legérdekesebb témái közül válogatva bemutat egy-egy riportot.

Ezek is érdekelhetnek