Orosz exportvám?

Nemrégiben úgy döntött az orosz mezőgazdasági tárca vezetője, Alekszej Gorgyejev, hogy egyelőre nem alkalmazzák a korábban tervezett gabonapiaci beavatkozást.

Gazdálkodás2007. 08. 24. péntek2007. 08. 24.

Kép: Baja, 2005. július 06. Őszi árpát rakodnak egy román uszályba Baján, az Országos Közforgalmi Kikötő területén működő Agrosziget Kft. termináljában. A logisztikai cég tervei szerint ebben az évben 200 ezer tonna a Dél- Alföldön termelt ömlesztet gabonát - árpát, búzát, kukoricát- fog az EU országokba induló uszályokba rakodni. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Orosz exportvám?
Baja, 2005. július 06. Őszi árpát rakodnak egy román uszályba Baján, az Országos Közforgalmi Kikötő területén működő Agrosziget Kft. termináljában. A logisztikai cég tervei szerint ebben az évben 200 ezer tonna a Dél- Alföldön termelt ömlesztet gabonát - árpát, búzát, kukoricát- fog az EU országokba induló uszályokba rakodni. MTI Fotó: Ujvári Sándor

A fontos gabonapiaci szereplők örömmel fogadták a döntést, egyértelműen az agrárlobbi győzelmeként értékelve. Felhívták a figyelmet arra, hogy az utóbbi hetekben megnyugodni látszik a piac, és egyértelműen tapasztalható az árak korrekciója, illetve csökkenése. Ha mégis az intervenció megkezdéséről születne döntés, az a gabona exportját nagymértékben gátolná, hiszen a bevezetendő exportvám lehetetlenné tenné a már megkötött exportszerződések teljesítését. A kiszivárgott hírek szerint csaknem egymillió tonna gabona eladásáról van szó, amit az állami készletekből dobna piacra az orosz kormányzat.
A szakértők becslése szerint az idei, mintegy 78 millió tonnás termés egyébként 10-12 millió tonnás gabonaexportot is lehetővé tehet. Gorgyejev miniszter egyébként bejelentette: 2014-re az ország évente akár százmillió tonna gabonát is termelhet, és az exportpotenciál elérheti a harmincmillió tonnát.

Ezek is érdekelhetnek