Kedvetlen kárenyhítés

Szeptember végén lezárult a nemzeti agrár-kárenyhítési alaphoz csatlakozó gazdálkodók önrészének befizetési határideje. Mint ismeretes, a szántók után hektáronként ezer, míg az ültetvényekre hektáronként háromezer forint az éves befizetési kötelezettség. Az MVH legutóbbi összesítése alapján 11 500-an csatlakoztak az alaphoz.

GazdálkodásT. Dögei Imre2007. 10. 05. péntek2007. 10. 05.
Kedvetlen kárenyhítés

Mindez a kétszázezer regisztrált hazai gazdálkodó töredéke, úgyhogy kedvetlenül indult a kárenyhítési alap első éve. A gazdák félmilliárd forint körüli befizetéséhez az állam ötmilliárd forintos „betétje” társul. Mind a fagy-, mind az aszálykár miatt csak azok a gazdálkodók részesülhetnek a kárenyhítésből, akik csatlakoztak az alaphoz.
A Magosz szerint a bizalmatlanság oka az lehet, hogy több százezer forintos veszteség után csupán néhány tízezer forintra számíthatnak a károsultak.
Emlékezetes, hogy a termelői érdekképviseletek becslése szerint az idén a tavaszi fagyok, illetve a nyári perzselő hőség és aszály kétszázmilliárd forint kárt okozott a mezőgazdaságban. Ez főként a növénytermesztésben és a kertészeti ágazatban keletkezett. Arról, hogy a másodlagos veszteségek mekkorák lesznek, még nincs felmérés. Az viszont már látszik, hogy a takarmány, a liszt és egyéb mezőgazdasági alapanyagok árának emelkedése olyan mértékű drágulást okozott, mely már az idei inflációt is negatívan befolyásolta.

Ezek is érdekelhetnek