Biztos üzlet a bioüzemanyag

Amióta az Európai Unió kötelezővé tette tagországai számára a bioüzemanyag benzinbe, illetve gázolajba való keverését, azóta Magyarországon is egyre több biodízelgyár épül. Biztos üzlet, hiszen a terméket garantáltan felvásárolják a töltőállomások.

Gazdálkodás2007. 12. 14. péntek2007. 12. 14.

Kép: Bioetanol üzemanyag a Tesco erzsébeti benzinkútjánál.Környezetkímélő üzemanyag. 2007.09.15. Fotó: Bohanek Miklós

Biztos üzlet a bioüzemanyag
Bioetanol üzemanyag a Tesco erzsébeti benzinkútjánál.Környezetkímélő üzemanyag. 2007.09.15. Fotó: Bohanek Miklós

Ráadásul Brüsszel a jelenlegi 3 százalékos kukorica- és repceolaj-felhasználást 2010-ig 6 százalékra, 2020-ig pedig 10 százalékra szeretné felemelni. Ez a növekvő tendencia kedvez a bioüzemanyag-gyártóknak. Magyarország egyik legújabb biodízelgyára az Esztergom-Komárom megyei Nagyigmándon kezdte meg működését.
Novák Gergely, az Ökoline Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója szerint cégük gyakorlatilag tavaly kezdett beruházni Bábolnán, illetve Nagyigmándon. Az üzem kapacitása 50 ezer tonnás, ebből most egy 25 ezer tonnás észterezőblokkot helyeztek üzembe. Egy év alatt 30 ezer tonna repcemagot tudnak feldolgozni.
A három és fél milliárd forintos beruházást végző cégnek fontos a folyamatos alapanyag-ellátás, de nem közvetlenül termelőktől vásárolnak repcemagot, hanem mezőgazdasági integrátoroktól. Ők vásárolják fel közvetlenül a termelőktől, ők raktározzák a magot, illetve, ha szükséges, megtisztítják, szárítják, így hozzájuk már tiszta, előkészített anyag kerül. A biodízelt az üzemanyaggyártók vásárolják meg, akiknek bekeverési kötelezettségük van.

Ezek is érdekelhetnek