Meg se tojta még a tyúk

Tíz éve üldözte a világ a koleszterinbombának tartott tojást. Ma hamisítják, csempészik, átpecsételik. Szinte nincs olyan praktika, ami elő ne fordult volna. A tojásról készített körképet a Pénzvidék.

Gazdálkodás2007. 12. 21. péntek2007. 12. 21.

Kép: A Fővárosi és Pest megyei Állategészségügyi Igazgatóság munkatársai, ellenőrei, kiemelt húsvéti tojás és hús ellenőrzést tartanak. 2007.03.21. Fotó: Bohanek Miklós

Meg se tojta még a tyúk
A Fővárosi és Pest megyei Állategészségügyi Igazgatóság munkatársai, ellenőrei, kiemelt húsvéti tojás és hús ellenőrzést tartanak. 2007.03.21. Fotó: Bohanek Miklós

Körülbelül 2,8 milliárd tojást termelünk Magyarországon. Ehhez jelenleg 200 milliót importból pótolunk, tehát 3 milliárd tojást fogyasztunk évente. Az import nagyon olcsó, ezek ugyanis másutt felesleges tojások vagy minőségi hibásak. Mostanában például apró tojásokat hoznak be, hogy lehessen olcsó tojást is kapni a boltokban – mondta el Földi Péter, a Magyar Tojástermelők Szövetségének titkára. Most éppen Lengyelországból érkezik tojás, de jön Szlovákiából, Hollandiából és Németországból is.
A tojással kapcsolatban nem volt ellenérzése a fogyasztónak a madárinfluenza miatt, a bizalom megmaradt. A minőséggel kapcsolatban azonban vannak problémáink. Ugyanis magyar regisztrációs számot tesznek olyan tojásokra, amelyeket nem itthon termeltek. Attól a pillanattól kezdve, hogy Magyarország belépett az Európai Unióba, kötelező a tojást jelölni. A HU jelzés mutatja, hogy a tojást itthon termelték.
Aranyat ősidők óta hamisítanak, tojást azonban csak az uniós csatlakozásunk óta. A szakemberek arra gyanakodnak, hogy egyre több magyar tojást tojik mostanában lengyel tyúk – ezt ellenőriznie kellene a magyar hatóságnak. Ezen a területen bizony van gondunk, mert erős a gyanúnk, hogy itthon is bélyegeznek behozott, jelöletlen tojást magyar számmal. Évente kétszeri ellenőrzést ír elő az Európai Tojásforgalmazási Szabály. Olyankor számlákkal és alapbizonylatokkal kell alátámasztani, hogy a forgalmazott tojás hol termelődött, és vissza lehet ellenőrizni, egyáltalán van-e ott megfelelő állomány vagy nincs.
Egészen furcsa dolgok is előfordulnak a kereskedelemben. Egy jó nevű áruházban például kiderült az ellenőrzés során, hogy olyan tojást forgalmaznak, amely a felhasználhatósági dátum szerint még meg sem termelődött – magyarul: még meg sem tojta a tyúk, de már ott volt a polcon. A kispályás hamisítóknál sokkal nagyobb kárt okoznak a hazai termelőknek a tőkeerős, nemzetközi tojáshamisítók. Ráadásul a hamisat is 30 forintért adják, pedig a hazainál jóval gyengébb minőségűek. A szakemberek azt ajánlják a fogyasztóknak, hogy vásárlás előtt nézzék meg a tojásokra bélyegzett jelet, abból megállapítható, hogy friss-e a termék és hogy legálisan került-e kereskedelmi forgalomba.

Ezek is érdekelhetnek