Csúcs ez a nyereség

Január első heteiben nyilvánosságra került Magyarország ötszáz vezető cégének névsora. A vállalkozásokat előbb 2006. évi árbevételük alapján rangsorolták – erről előző számunkban adtunk hírt. Ezúttal a HVG és a Creditreform Kft. által a 2006-os adózott eredmény alapján készített ötszázas toplistából szemezgetünk.

GazdálkodásT. Dögei Imre2008. 01. 18. péntek2008. 01. 18.

Kép: Audi motorgyarto uzem Gyor munkas 2006.11.21. foto: Nemeth Andras Peter

Csúcs ez a nyereség
Audi motorgyarto uzem Gyor munkas 2006.11.21. foto: Nemeth Andras Peter

Többnyire eredményesebbek a nagy cégek a kicsiknél, ám a félezer vállalkozás ötöde nem, vagy alig fizetett nyereségadót. A top 500 vállalatai az összes cég adózott eredményéből 53, veszteségéből viszont csupán 26 százalékkal részesednek. A nagyok árbevételi listájának élén akad néhány nagy veszteséggyártó is. Elegendő csupán az E.On Földgáz Zrt.-re vagy a MÁV-ra utalni.
Az árbevétel szerinti listából 301 olyan cég van, amelyik nyeresége alapján is bekerült az ötszázak közé. Az élen lévők mindkét listán szinte ugyanazok. Itt is, ott is a Mol áll az első helyen. Az Audi Hungária Kft.-t a nyereséglistán a maga 187 milliárdjával az OTP Bank szorította a harmadik helyre. Csaknem harminc pénzintézet – bank és biztosító – került a top 500-ba, közülük tucatnyi az első ötven hely valamelyikén tanyázik. Az elemzők szerint az árbevétel-arányos nyereség alapján a legtöbb eredményt elérők nem tartoznak a kiugróan jövedelmező cégek közé, de hatékonyságuk nem rossz. A Mol jövedelmezőségi rátája 12, az Audié pedig 8,5 százalékos.
Az ötszázakból az élelmiszer- és dohányipart, valamint a mezőgazdaságot 38 vállalkozás képviseli. Az árbevétel nagysága szerint készített rangsorba öt mezőgazdasági főtevékenységű vállalkozás fért bele. A nyereség alapján képzett listán számuk háromra olvadt. A főként nagy értékű vetőmagvak termesztésével foglalkozó Syngenta Seeds Kft. a 211., a sertéstenyésztési, illetve – hústermelési profilú Fiorács Kft. a 358., míg a klasszikus gazdálkodást magas színvonalon űző Bóly Zrt. a 474. helyen végzett. Az eredmény nagysága alapján az első százba négy élelmiszer-ipari cég került.
Mi történik az ötszázak összesen 2403,6 milliárd forintra rúgó nyereségével? (Az összeg az átlagembernek nem sokat mond. Az irdatlan pénz a mezőgazdaság 2006. évi 1600 milliárdos összes termelési értékének – ebből 74 milliárd volt a jövedelem – durván a másfélszerese.) Osztalék formájában évek óta egyre több Magyarországon képződött nyereség vándorol külföldre. A határon túli nagybefektetők a gyenge gazdasági teljesítmény láttán, kevesebb fejlesztésre-beruházásra költenek nálunk. A multinacionális cégek leányvállalatai 2004-ben 463, egy év múlva 593, 2006-ban pedig már 1011 milliárd forintot vittek ki az országból.
A magyarországi nyereség több mint felét termelő ötszázakat a hazai térképre helyezve ugyanaz a kép tárul elénk, mint amit az árbevételi toplista alapján már láttunk. Lényegében három részre szakadt az ország - úgy, mint a török időkben, csakhogy ezúttal trianoni területén. Négy megye (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest) és Budapest nagyvállalatai állítják elő az ötszázak nyereségének több mint 87 százalékát (2099,8 milliárd forint). Öt dél-dunántúli és alföldi megyét a félezerből csupán húsz cég képvisel, 61,7 milliárdos eredménnyel. A fennmaradó kilenc megyére is viszonylag kevés nyereség, mindössze 242,1 milliárd forint jut.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek