Gépekhez 18 milliárd

Csaknem háromezer gazdálkodó jut, illetve jutott gépvásárlási támogatáshoz. A tavaly novemberben igényelt pénz nagy részét, 18,5 milliárd forintot kifizették már. További 1600 gazdálkodó újabb 23 milliárd forintnyi szubvenciót igényelt, ezeket később fizetik ki.

GazdálkodásT. Dögei Imre2008. 03. 28. péntek2008. 03. 28.

Kép: 74. Omék Hungexpó gépek traktorok gyermekek 2005.08.30. Fotó: Bohanek Miklós

Gépekhez 18 milliárd
74. Omék Hungexpó gépek traktorok gyermekek 2005.08.30. Fotó: Bohanek Miklós

A mezőgazdaságigép-forgalmazók száma 870 és 920 között ingadozik. Csupán tizedük a meghatározó forgalmú, kereskedőházként ténykedő, több lábon álló, számos telephelyet fenntartó cég. A többiek egyéni vállalkozók, illetve hálózatba szerveződött társaságok. Kívánatos lenne a mezőgép-kereskedelem további integrációja, hálózatokba szerveződése, ezáltal a szolgáltatások színvonalának növelése – véli a téma szakértőjeként jegyzett dr. Hajdú József, a gödöllői MG Gépkísérleti Intézet munkatársa.
A szakember szerint tanulságos összefüggést mutat a földhasználat és az erőgépek gazdálkodási formák szerinti megoszlása. A termőterület 52,5 százalékát a 2005. évi adatok alapján az egyéni gazdaságok művelték, fennmaradó részét pedig gazdasági szervezetek (kft.-k, rt.-k, szövetkezetek) használták. A traktorok darabszámának több mint négyötöde az egyéni, s alig ötöde a társas vállalkozások tulajdonában volt, amit némileg árnyal, hogy a motorteljesítmény alapján „már csupán” kétharmad-egyharmad az arány az egyéni gazdálkodók javára. A kombájnok megoszlása is hasonló, noha a kort és a korszerűséget illetően kétségtelenül a gazdasági szervezeteké az előny.
Az utóbbi évtizedekben a gépberuházásokat egyértelműen a támogatásoktól tették függővé a vállalkozók. Így van ez most is, hiszen 2007 és 2013 között az uniós támogatások új lendületet adhatnak a mezőgazdaság korszerűsítésének. Azok a szemfülesek, akik az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) gépek és technológiai berendezések vásárlásához kértek támogatást, már csaknem valamennyien megkapták pénzüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól – tájékoztatott Soproni Horváth Lajos, az MVH szóvivője. A 18,5 milliárd forintból alig van már kifizetésre váró összeg. A teljes igény ennél tetemesebb: összesen 4500 jogosultnak több mint 43 milliárd forint. Most annak a 2900 ügyfelének fizet a hivatal, akik az első időszakban, vagyis tavaly november közepéig benyújtották kifizetési kérelmüket.
További 1600 gazdálkodó később veheti fel a gépbeszerzési támogatást. A támogatási határozat átvételétől számítva ugyanis egy év áll rendelkezésükre, ami 2008 októberében jár le. Egyébként kifizetési kérelmet évente négyszer lehet beadni. Legutóbb januárban, a korábbi 2900 mellett, több mint ezren igényelték az uniós kifizetést, amelynek összege elérheti a 16 milliárd forintot. Emlékeztetőül: a támogatás a beruházás összes elszámolható költségének 25 százaléka, kiemelt gépeknél 35 százaléka. Összege ügyfelenként legfeljebb 200 millió forint lehet.
Hajdú József adatai szerint a 43 milliárd forintnyi támogatással az utóbbi idők legnagyobb, összesen 140-145 milliárdos gépfejlesztése valósulhat meg 2007-ben és 2008-ban. Kiszámította: egy kérelemre összesen egy jobb traktor árának megfelelő összeg, azaz 35,3 millió forint jut, amiből csaknem 9,2 millió a támogatás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek