Kell a Zagyvaság

Hagyománytisztelő, dolgos népek lakják Boldogot, ezt a Hatvantól délre, a Zagyva és a Galga folyók között fekvő községet. Az Észak-magyarországi régió legfejlettebb kistérségéhez tartozik ez a vidék, mondta Eperjesi Tamás, a helyi vidékfejlesztési iroda vezetője, hiszen a kiváló adottságoknak köszönhetően már régóta kertészkednek, s ebből jobban élnek az emberek.

GazdálkodásPethes József2008. 06. 13. péntek2008. 06. 13.
Kell a Zagyvaság

Fellendülhetne viszont az idegenforgalom is, amiben segítséget nyújthat a LEADER program. Ezért alakult meg a Zagyvaság Helyi Közösség, amely kidolgozta 12 település közös vidékfejlesztési elképzeléseit.
A Boldogon működő Huszár és Hagyományőrző Egyesület minden évben megemlékezik az 1849-es tavaszi hadjáratról, s pályázati pénzből akár többnapos is lehetne ez a rendezvény. De több látogatót fogadhatnának a boldogi búcsún, a paprikafesztiválon is, akik megtekinthetnék az értékes bútorokkal, népművészeti tárgyakkal berendezett tájházat. A lakosság palóc eredetű, s napjainkban is őrzi csodálatos népviseletét, hagyományait: a falut Heves megye leghűségesebb hagyományőrző településeként tartják számon. A hagyományőrző csoport vezetője Nagy György, aki óriási lelkesedéssel fogja össze az Aranypáva-díjas asszonykórus, a férfikórus és a Kaláris néptáncegyüttes tagjait.
Az idősebb asszonyok még ma is népviseletben járnak, a fiatalabbak már csak a szereplések alkalmával öltik magukra őseik csodálatos viseletét. A csoport helyi hagyományokat gyűjt, állít színpadra, és népszerűsíti azokat. Legmutatósabb, leghangulatosabb műsoruk a boldogi lakodalmas, de nagy sikere van a Szent Család-járásnak, az István-napi köszöntésnek és a májfaállításnak is.

Ezek is érdekelhetnek