Ne a fán aszalódjék meg a meggy!

Nincs párja a magyar meggynek, jó a minősége, s a termés az európai piacon is keresett. Mégis szégyellnivalón kevés, kilónként 50-80 forint a felvásárlási ára.

GazdálkodásT. Dögei Imre2008. 07. 04. péntek2008. 07. 04.

Kép: Nagykörű, Nagykörü meggyszedés, gyümölcsfák 2008.06.07. fotó: Németh András Péter

Ne a fán aszalódjék meg a meggy!
Nagykörű, Nagykörü meggyszedés, gyümölcsfák 2008.06.07. fotó: Németh András Péter

Hatvanezer tonna termés vár az idén vevőre. A tavalyi fagykáros évben alig több mint negyvenezer tonna termett, ám akkor 180­240 forintért vették a termelőktől. Akkor még maradt rajta egy kis haszon, hiszen egy kiló meggy önköltsége 100-120 forint körüli, s ebből a szedés díja 60-80 forint. Semmi kétség, az értékes gyümölcs a szabadpiaci viszonyok manipulációjának áldozata – jelentette ki egy szakmai beszélgetésen Mártonffy Béla, a Fruit-VeB zöldség­gyümölcs szakmaközi szervezet ügyvezető igazgatója.
Az igazgató elmondta: a várható európai helyzetről már negyedik éve folytatnak érdemi és őszinte konzultációt a legjelentősebb termelő országokkal. Az erről kiadott idei közlemény megállapítja: újra kisebb meggytermés várható Európában. Vevőink jelentős része mégis kivár, mert magyar rekordtermés hírét keltették valakik.
De kik lehetnek a rémhírterjesztők? Túl egyszerű és kissé demagóg is lenne a „szervezett kereskedelem, kontra szervezetlen termelők” állítással válaszolni, ám sokak szerint lehet ennek némi igazságmagva. S mivel a termelés-felvásárlás-feldolgozás láncolat rosszul működik, a Szövetség az Élő Tiszáért civil szervezet meggymentő akciót szervezett. Akiknek csak tudták, eljuttatták az alábbi üzenetet:
„Kedves Emberek! Idén a termelőktől arcpirítóan alacsony áron akarják átvenni a kereskedők a meggyet. Sokan le sem szedik a fáról az egész éves munka gyümölcsét, mert nem éri meg. Elhatároztuk, hogy segítünk a bajba jutott termelőkön, és a kereskedőket kikerülve, közvetlenül vásárolunk tőlük.”
Ennek érdekében beindult a közvetlen értékesítés is. A fővárosi vevők a múlt szombaton a piaci ár feléért, kilónként 170 forintért juthattak meggyhez, a termelők pedig kétszeresét kapták a mostani felvásárlási árnak. Az akció szépséghibája csupán annyi volt, hogy röpke három óra alatt elfogyott a gyümölcs, a 4,5 tonna meggy kevésnek bizonyult. A nagysikerű akciót ezen a hétvégén is folytatják, már nemcsak Budapesten, hanem a nagyobb településeken is.
A Szövetség az Élő Tiszáért szervezet Nagykörűben jegyzi központját. Az ország cseresznyéskertjének is nevezett községben ugyanis meggyfák is díszlenek. Barát József termelő szerint a falvak túlélésére egyetlen remény a helyi gazdaságok megerősítése. Úgy látja, káosz van, és összehangolt ténykedés folyik szinte minden idényjellegű gyümölcs termelői ellen. S ezzel szemben csakis a különböző gyümölcstermő tájegységek kertészeinek összefogásával és érdekeik védelmével lehet hathatósan fellépni.
A meggytermelők védelmében azonnali kormányzati beavatkozást sürget a Magyarországi Gazdakörök és Gazdaszövetségek Országos Szövetsége (MAGOSZ). A szervezet közleménye szerint tárgyalóasztalhoz kell ültetni a termelőket, a kereskedőket és a feldolgozókat, mielőtt a fán aszalódik meg a termés.

Ezek is érdekelhetnek